AIHV21 – Istanbul Turkey 2018.

Djelatnici Muzeja antičkog stakla u Zadru s ostalim kolegama iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. (s lijeva na desno, prvi red: Irena Lazar, Slavica Filipović, Zrinka Buljević, Ana Franjić; drugi red: Vedrana Jović Gazić, Ivo Fadić, Berislav Štefanac, Miloš Živanović, Marko Štefanac, Šime Perović)

Od 03. do 07. rujna 2018. godine preko 200 stručnjaka iz 27 svjetskih zemalja specijaliziranih u istraživanju stakla, povijesti staklarstva i staklarskih tehnika prisustvovalo je na 21. Međunarodnom kongresu za povijest stakla održanom u Istanbulu. Riječ je o redovnom trijenalnom okupljanju arheologa, povjesničara umjetnosti, muzejskih kustosa, kolekcionara, znanstvenika i istraživača, u organizaciji jedine samostalne svjetske udruge za istraživanje povijesti stakla (Association internationale pour l’histoire du verre – AIHV).

Među aktivnim sudionicima bili su i stručni djelatnici iz Muzeja antičkog stakla u Zadru koji su predstavili rezultate vlastitih istraživanja na temu antičkog rimskog, kasnoantičkog i novovjekovnog stakla sa šireg prostora Hrvatske, kao i rezultate eksperimentalnog, praktičnog istraživanja izvornih antičkih tehnika izrade određenih tipova predmeta. Osim Zadrana Hrvatsku su zastupali i kolege iz Splita, Osijeka i Zagreba.