Muzej antičkog stakla http://www.mas-zadar.hr Fri, 15 Feb 2019 16:14:53 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.6 Izložba Staklo kasnog srednjeg i novog vijeka iz zadarskih muzeja http://www.mas-zadar.hr/izlozba-staklo-kasnog-srednjeg-i-novog-vijeka-iz-zadarskih-muzeja/ Thu, 07 Feb 2019 15:46:21 +0000 http://www.mas-zadar.hr/?p=1840 Izložba Staklo kasnog srednjeg i novog vijeka iz Zadarskih muzeja 15. veljače – 15. ožujka 2019. Izložba je zamišljena kao svojevrsni uvodnik u problematiku proizvodnje, distribucije i praktične primjene stakla u post-antičkim razdobljima na istočnoj jadranskoj obali, na primjeru zadarskog područja, prvenstveno prostora samoga grada. Temelji se na dostupnom, mahom slabije poznatom ili neobjavljenom arheološkom […]

The post Izložba Staklo kasnog srednjeg i novog vijeka iz zadarskih muzeja appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>

Izložba Staklo kasnog srednjeg i novog vijeka iz Zadarskih muzeja
15. veljače – 15. ožujka 2019.

Izložba je zamišljena kao svojevrsni uvodnik u problematiku proizvodnje, distribucije i praktične primjene stakla u post-antičkim razdobljima na istočnoj jadranskoj obali, na primjeru zadarskog područja, prvenstveno prostora samoga grada. Temelji se na dostupnom, mahom slabije poznatom ili neobjavljenom arheološkom materijalu koji je pohranjen u Muzeju antičkog stakla u Zadru, te se obrađuje u sustavu Zbirke srednjovjekovnog i novovjekovnog stakla (zbirka u nastajanju), te studijskom materijalu iz Narodnog muzeja Zadar koji je Muzeju antičkog stakla povjeren radi detaljnije stručne i restauratorske obrade.
Osim toga iz fonda Narodnog muzeja izdvojeno je dodatnih 20-ak bolje sačuvanih predmeta kojima je vizualno i tematski upotpunjen postav izložbe. Kao dopuna tematskoj cjelini s nalazima iz podmorskih lokaliteta izložena je i manja skupina materijala s koločepskog brodoloma kod rta Ratac koji je također na privremenoj pohrani u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Postav izložbe obuhvaća nekoliko manjih tematskih cjelina: Predmeti iz sakralnog konteksta; Stolno posuđe; Građevinsko staklo; Staklo iz podvodnih lokaliteta; Ljekarničko staklo; s ukupno 123 eksponata. Predstavljena staklena građa pripada širokom kronološkom okviru od 14.-19. stoljeća, a sama tipologija i karakter materijala upućuju na vrlo rasprostranjenu primjenu staklenih izrađevina na zadarskom području, u različitim kontekstima (sakralnom, fortifikacijskom ili stambenom), sukladno standardima zabilježenim u ostalim dijelovima Europe. Nema potvrda moguće lokalne staklarske proizvodnje, no iznimno su dobro dokumentirani trgovački putovi, prvenstveno sa staklarskim centrima Presvijetle Republike.

Izložba, čiji su autori dr. sc Vedrana Jović Gazić, viša kustosica i Šime Perović, viši restaurator i kustos iz Muzeja antičkog stakla u Zadru, prvi je put predstavljena javnosti 2016. godine povodom manifestacije Noć muzeja, u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Trajanje izložbe: 15. veljače – 15. ožujka 2019.
Organizator izložbe:
Arheološki muzej Narona
Suorganizator izložbe:
Muzej antičkog stakla u Zadru
Otvorenje u petak, 15. veljače 2019. godine

The post Izložba Staklo kasnog srednjeg i novog vijeka iz zadarskih muzeja appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>
NOĆ MUZEJA 2019. http://www.mas-zadar.hr/noc-muzeja-2019/ Thu, 24 Jan 2019 16:30:58 +0000 http://www.mas-zadar.hr/?p=1820 NOĆ MUZEJA 2019. – MUZEJ ANTIČKOG STAKLA U ZADRU PROGRAM OD 18:00 DO 01:00 Program: 18:00 – 01:00 Razgled stalnog postava i popust na suvenire i publikacije 20% U “Noći muzeja 2019” posjetitelji Muzeja antičkog stakla u Zadru mogu razgledati stalni postav u kojem je, u osam tema, predstavljeno preko 2000 komada cjelovite staklene građe […]

The post NOĆ MUZEJA 2019. appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>

NOĆ MUZEJA 2019. – MUZEJ ANTIČKOG STAKLA U ZADRU

PROGRAM OD 18:00 DO 01:00

Program:
18:00 – 01:00 Razgled stalnog postava i popust na suvenire i publikacije 20%

U “Noći muzeja 2019” posjetitelji Muzeja antičkog stakla u Zadru mogu razgledati stalni postav u kojem je, u osam tema, predstavljeno preko 2000 komada cjelovite staklene građe iz doba antike, odnosno iz razdoblja od I. stoljeća prije Krista do V. stoljeća poslije Krista.

18:00 – 19:00 Radionice za djecu “Izrada radioničkih reljefnih žigova u glini”

Na radionici će djeca uzrasta do 15 godina izrađivati reljefne žigove u glini koji će se zatim peći u staklopuhačkoj radionici Muzeja. Voditeljica radionice je Biljana Lovrić, kustosica.

18:30 Mala izložbena dvorana – otvorenje izložbe “Čarobno staklo” – autorica Oksana Veber

18:00 – 01:00 Velika izložbena dvorana – Izložba “Staklene svjetiljke kroz vrijeme” – autori dr.sc. Vedrana Jović Gazić i dr. sc. Berislav Štefanac

19:00 – 20:00 Predstavljanje knjige “Autohtona kuharica Zadarske županije” – autor Renato Kraljev i degustacija jela

20:00 – 01:00 Radionice – puhanje stakla i izrada staklenog nakita na plameniku

Jedinstvenu atrakciju Muzeja antičkog stakla čini i demo radionica puhanja stakla, koju će u Noći muzeja voditi Marko Štefanac
U Noći Muzeja 2019. u prvoj izložbenoj dvorani Muzeja izradu staklenog nakita i minijatura tehnikom rada na plameniku posjetiteljima će demonstrirati Ivana Matković

20:00 – 00:00 Cjelovečernji koncert – Combo blues band

00:00 – 01:00 Lutrija

Svi posjetitelji Muzeja antičkog stakla u Noći muzeja sudjeluju u bogatoj lutriji. Nagrade će, već tradicionalno, izvlačiti poznata zadarska glumica Tamara Šoletić.

Vrijeme održavanja: 01. veljače 2019. u 18 h do 02. veljače 2019. u 01 h

Organizator: Muzej antičkog stakla u Zadru

The post NOĆ MUZEJA 2019. appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>
Izložba Oksana Veber Čarobno staklo http://www.mas-zadar.hr/izlozba-oksana-veber-carobno-staklo/ Thu, 24 Jan 2019 16:05:48 +0000 http://www.mas-zadar.hr/?p=1809 Izložba Oksana Veber – Čarobno staklo 01.02.2019.g. – 11.03.2019.g. Muzej antičkog stakla u Zadru ima čast najaviti otvorenje izložbe “Čarobno staklo” akademske slikarice Oksane Veber. Otvorenje izložbe će se održati u petak, 01.veljače 2019.g. u 18,30 sati u maloj izložbenoj dvorani u sklopu manifestacije Noć muzeja 2019. Na izložbi će biti predstavljeni radovi inspirirani antičkim […]

The post Izložba Oksana Veber Čarobno staklo appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>

Izložba Oksana Veber – Čarobno staklo
01.02.2019.g. – 11.03.2019.g.

Muzej antičkog stakla u Zadru ima čast najaviti otvorenje izložbe “Čarobno staklo” akademske slikarice Oksane Veber. Otvorenje izložbe će se održati u petak, 01.veljače 2019.g. u 18,30 sati u maloj izložbenoj dvorani u sklopu manifestacije Noć muzeja 2019. Na izložbi će biti predstavljeni radovi inspirirani antičkim staklom u tehnici ulja na platnu.

Oksana Veber biografija
Oksana Veber rođena je na području Altaja u Rusiji. Obrazovanje je stekla na Akademiji likovnih umjetnosti u Kijevu, te na Umjetničkoj akademiji u Brjansku u Rusiji.
Opus Oksane Veber pokriva širok dijapazon tema, od pejzaža preko portreta do mrtve prirode, te uključuje grafički i modni dizajn i vitraj.
Ostvarila je 24 samostalne izložbe i sudjelovala na 31 grupnoj izložbi.

Oksana Veber o izložbi „Čarobno staklo“:
Nova zbirka slika odražava moju fascinaciju antičkim staklom i utjecajima koje je imalo na razvoj civilizacije u različitim vidovima – religijskim, mističnim, znanstvenim, kućanskim…. Staklo se već stoljećima pojavljuje u svim aspektima svakodnevnog života. Uvijek sam voljela uključiti čaroliju i mistiku tog vrlo praktičnog materijala u moje slike.
Moj izbor boja se oslanja na osjećaje. Miješam boje onako kako bi ih priroda mogla pomiješati, slijedim nepredvidivu paletu svijetlih, živih mrlja koje se prelijevaju jedna u drugu što volim promatrati u jutra i sumrak. Velika zagonetka antičkog umijeća, snovi i nade ljudi, snaga prirode, svi su povezani u beskonačnom krugu.
U nekima od mojih slika istražujem ženske uzorke, biljke, životinje, ptice, morski svijet, kao čarobni eliksir života, izvor kreativne energije, fantazije i bajke, snova i vizija.
Volim prikazivati brodove na svojim slikama, kao da su neka stvorenja, koja se pojavljuju iz mora i koja tamo i nestaju potpuno pripadajući ovim elementima.
Vjerujem da cirkuliranje svih energija koje se stapaju stvara čudo koje nazivamo životom. Antičko staklo ima veliku i važnu ulogu u tom krugu.

The post Izložba Oksana Veber Čarobno staklo appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>
Dječje radionice oslikavanja http://www.mas-zadar.hr/djecje-radionice-oslikavanja/ Wed, 19 Dec 2018 07:53:56 +0000 http://www.mas-zadar.hr/?p=1784 U povodu Božićnih blagdana i Adventa u Zadru iznimno nam je zadovoljstvo najaviti dječje radionice oslikavanja staklenih kuglica i kuglica od stiropora, te staklenih borića ručno rađenih u tehnici fuzije u Muzeju antičkog stakla u Zadru. Radionice se održavaju u suradnji sa Gradom Zadrom i Turističkom zajednicom Grada Zadra do 21.12. 2018.g. u jutarnjim satima. […]

The post Dječje radionice oslikavanja appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>

U povodu Božićnih blagdana i Adventa u Zadru iznimno nam je zadovoljstvo najaviti dječje radionice oslikavanja staklenih kuglica i kuglica od stiropora, te staklenih borića ručno rađenih u tehnici fuzije u Muzeju antičkog stakla u Zadru.
Radionice se održavaju u suradnji sa Gradom Zadrom i Turističkom zajednicom Grada Zadra do 21.12. 2018.g. u jutarnjim satima. Na njima ukupno sudjeluje 25 grupa različitih uzrasta djece od vrtića do osnovnih škola.
Voditeljice radionica su kustosica muzeja Biljana Lovrić i staklopuhačica Ivana Matković.

Također se ovim putem zahvaljujemo na donacijama potrebnog materijala za radionicu E-store papirnici iz Zadra i Turističkoj zajednici Grada Zadra.

The post Dječje radionice oslikavanja appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>
Izložba Sveta obitelj – Gordana Drinković http://www.mas-zadar.hr/izlozba-sveta-obitelj-gordana-drinkovic/ Tue, 18 Dec 2018 07:48:33 +0000 http://www.mas-zadar.hr/?p=1767 SVETA OBITELJ / SAGRADA FAMILIA Posvećeno Slavomiru Drinkoviću 20.12.2018.g. – 15.01.2019.g. Rad SVETA OBITELJ nastao je 1991./92., u vrijeme rata u Hrvatskoj i ponovljen je 2016. godine. Dio je razmišljanja o Svetoj obitelji i o svetosti svake obitelji, objedinjuje i doživljajno govori da su svi ljudi, bez obzira na različita promišljanja i druge različitosti, Sveta […]

The post Izložba Sveta obitelj – Gordana Drinković appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>

SVETA OBITELJ / SAGRADA FAMILIA
Posvećeno Slavomiru Drinkoviću
20.12.2018.g. – 15.01.2019.g.

Rad SVETA OBITELJ nastao je 1991./92., u vrijeme rata u Hrvatskoj i ponovljen je 2016. godine. Dio je razmišljanja o Svetoj obitelji i o svetosti svake obitelji, objedinjuje i doživljajno govori da su svi ljudi, bez obzira na različita promišljanja i druge različitosti, Sveta obitelj / Sagrada familia.
Radovi ove cjeline nastaju povezivanjem dva načina izrade. Donji dio rada nastaje puhanjem u drveni kalup, a gornji slobodnim oblikovanjem stakla.
U kontekstu naziva, donji dio rada pripada obiteljskom (genetskom, određenom, temeljnom), a gornji osobnom (djelomično obiteljski određenom, slobodnom).
Povezavši dva načina izrade, govorim o zajedništvu, pripadnosti, neraskidivosti.

GORDANA DRINKOVIĆ
Gordana Drinković stvara u području umjetničkog oblikovanja stakla, produkt dizajna i slikarstva. Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (do 2017.).
Tijekom više od 25 godina oblikovanja i rada u tvornicama stakla realizirala je niz radova (više od 500), od kojih je velik dio proizveden u obliku unikata ili ekskluzivnih serija i dijelovi su privatnih kolekcija u Hrvatskoj i svijetu. Živi i radi u Zagrebu, na Hvaru i u Sloveniji gdje surađuje sa Steklarnom Rogaška d.d..
Od samostalnih izložaba izdvajamo: Šampanjske čaše, Muzej Mimara, Zagreb, 1997.; Nebo, Galerija Arsenal, Hvar, 2005.; Unutarnje nebo, Salon Galić, Split, 2006.; Kolekcija OPA – Made in Croatia, Galerija ULUPUH, Zagreb, 2007.; Staklo, moje drugo tijelo, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, 2013.; Bonbonjera, Maison&Objet, Pariz, Francuska, 2013.; Snaga krhkosti, Muzej antičkog stakla, Zadar, 2016.; Suze okrenute prema nebu, Muzej Mimara, Zagreb, 2018.; Galerija umjetnina, Split, 2018.; Staklo, moja druga koža, Magazzino delle idee, Trst, Italija, 2018.

Izlagala je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu, od kojih su osobito značajne: Skrivnostno življenje stekla, Mestni muzej Ljubljana, Ljubljana, 2008.; DESIGN EXPO 2012, Ljubljana, Slovenija; Transparentna ljepota – staklo u suvremenom hrvatskom kiparstvu, Muzej Mimara, Zagreb, 2013.; Maison&Objet, Pariz, Francuska, 2015.; Ambiente, Messe Frankfurt, Franfkurt, Njemačka, od 2010 do 2015.; New York Market Week, NY Tabletop Market, New York, SAD, od 2010. do 2015.;
52. zagrebački salon, Muzej Mimara, Zagreb, 2017.; Ljudi od stakla, MAS Zadar, 2018.; New Acquisitions 2017, Glasmuseum Lette, Coesfeld, Njemačka, 2018.
Kolekcije Atlantida, Babilon i Manhattan realizirane su u suradnji sa Steklarnom Rogaška d.d. i 2010. predstavljene u New Yorku, gdje su osvojile nagradu HFN 2010 Award of Excellence, Tabletop, New York 2010. Za dio kolekcije OPA ART – Made in Croatia koja nastaje izvan tvornica tj. izvan strogih tehnoloških uvjeta proizvodnje stakla i obuhvaća postupke uništavanja postojećih radova te stvaranje na „krhotinama“, nagrađena je zlatnom plaketom na Međunarodnoj izložbi Erex 2011 u Zagrebu. Međunarodni žiri uvrstio je Gordanu Drinković na izložbu suvremenog svjetskog dizajna Ambiente Trends 2012 u Frankfurtu, 2012. Pozivom za sudjelovanje na izložbi Europian Glass Context 2016 Curated, Bornholm Art Museum, Danska, 2016., gospođa M. L. Martinez, direktorica muzeja MAVA, Španjolska, kao jedan od kuratora, svrstala je Gordanu Drinković među značajne suvremene europske umjetnike koji stvaraju u staklu.
Od 2017. godine, radovi Babalawo i Iyalawo dio su fundusa prestižnog muzeja Glasmuseum Lette, Ernsting – Stiftung A. H. Herding, Coesfeld, Njemačka.

O svom radu i povezanosti sa staklom, umjetnica kaže:

Staklo je stvarnost pomaknuta prozirnošću. Materijal pun suprotnosti, ograničenja, nepredvidivi tehnološki starac, kruta tekućina, iluzija lakoće i težina, krhkost i čvrstoća, materija koja ljudski dah prenosi u oblik. Staklo mi je blisko. U njemu i njegovoj prozirnosti mogu i želim izraziti ono što mislim i osjećam. Radovima u staklu komuniciram sa svijetom jednako kao što komuniciram svojim tijelom, riječima, ponašanjem i životom.

The post Izložba Sveta obitelj – Gordana Drinković appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>
Izložba Istočnomediteransko staklo http://www.mas-zadar.hr/izlozba-istocnomediteransko-staklo/ Tue, 27 Nov 2018 14:29:48 +0000 http://www.mas-zadar.hr/?p=1756 Istočnomediteransko staklo – kolekcija Ante Grčića Muzej antičkog stakla u Zadru, 04. prosinca 2018. u 12:00 h, predstavlja izložbu „Istočnomediteransko staklo – kolekcija Ante Grčića“. Radi se o izboru staklenih predmeta iz nekadašnje privatne kolekcije Ante Grčića (danas dio fundusa Muzeja antičkog stakla), koju sačinjava iznimno zanimljiv i raznoliki repertoar staklenog materijala. Za izložbu su […]

The post Izložba Istočnomediteransko staklo appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>

Istočnomediteransko staklo – kolekcija Ante Grčića

Muzej antičkog stakla u Zadru, 04. prosinca 2018. u 12:00 h, predstavlja izložbu „Istočnomediteransko staklo – kolekcija Ante Grčića“. Radi se o izboru staklenih predmeta iz nekadašnje privatne kolekcije Ante Grčića (danas dio fundusa Muzeja antičkog stakla), koju sačinjava iznimno zanimljiv i raznoliki repertoar staklenog materijala. Za izložbu su izdvojena 24 primjerka iz antičkog i ranosrednjovjekovnog razdoblja. U izložbenom postavu moći će se razgledati neka od vrhunskih ostvarenja istočnomediteranske staklarske produkcije. Najveći dio građe odnosi se na razne oblike boca, čaša i vrčeva, dok manji dio sačinjavaju nakitni predmeti. Uz ranocarske i kasnoantičke uporabne predmete, postav je obogaćen ranosrednjovjekovnim primjercima, poput bogato ukrašene boce s reljefnim medaljonima.

The post Izložba Istočnomediteransko staklo appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>
Izložba – Staklene svjetiljke kroz vrijeme http://www.mas-zadar.hr/izlozba-staklene-svjetiljke-kroz-vrijeme/ Fri, 16 Nov 2018 13:41:45 +0000 http://www.mas-zadar.hr/?p=1747 Izložba Staklene svjetiljke kroz vrijeme Staklene svjetiljke u Hrvatskoj od 1.do 19. stoljeća 22.11.2018. – 21.1.2019. STAKLENE SVJETILJKE KROZ VRIJEME Staklene svjetiljke u Hrvatskoj od 1. do 19. stoljeća Izložba Staklene svjetiljke kroz vrijeme obuhvaća pregled tipološki vrlo raznolikih svjetiljki koje su u širokom vremenskom rasponu od 1. do 19. stoljeća bile u opticaju na […]

The post Izložba – Staklene svjetiljke kroz vrijeme appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>

Izložba Staklene svjetiljke kroz vrijeme
Staklene svjetiljke u Hrvatskoj od 1.do 19. stoljeća
22.11.2018. – 21.1.2019.

STAKLENE SVJETILJKE KROZ VRIJEME
Staklene svjetiljke u Hrvatskoj od 1. do 19. stoljeća

Izložba Staklene svjetiljke kroz vrijeme obuhvaća pregled tipološki vrlo raznolikih svjetiljki koje su u širokom vremenskom rasponu od 1. do 19. stoljeća bile u opticaju na području Hrvatske, najčešće u svakodnevnoj funkciji osvijetljavanja sakralnih ili profanih, javnih ili privatnih prostora.
Odabrana tema rasvjete, svjetlosti, odnosno rasvjetnih tijela uvijek je atraktivna, a moglo bi se reći i povoljna za prezentaciju u formi izložbe. Pruža raznolike mogućnosti popratnih likovnih interpretacija i rekonstrukcija kojima je ovom prilikom pridana posebna važnost. Osim izloženih originalnih povijesnih primjeraka svjetiljki, počevši od rijetkih sačuvanih antičkih lucerni do uljanica 19. stoljeća s prepoznatljivim globularnim recipijentom za ulje, izložba obuhvaća staklene replike nekolicine najzastupljenijih formi srednjovjekovnih i novovjekovnih svjetiljki, te vrlo zanimljive rekonstrukcije prototipnih povijesnih formi suvremenih lustera. Izložba ukupno sadrži 103 primjeraka staklenih svjetiljki, cjelovitih, fragmentiranih, rekonstruiranih, koje se do sada definitivno nisu našle na okupu, u isto vrijeme i na istom mjestu.
Posebna vrijednost izložbe leži u činjenici da je za potrebe njezine realizacije ostvarena suradnja sa čak 10 muzejskih ustanova u Hrvatskoj koje su ustupile materijal iz vlastita fundusa: Arheološki muzej u Splitu, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Dubrovački muzeji – Pomorski muzej u Dubrovniku, Gradski muzej u Šibeniku, Muzej grada Umaga/Museo civico di Umago, Gradski muzej Požege, Muzej Đakovštine u Đakovu, Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzej Slavonije Osijek te Arheološki muzej Osijek. Dio građe ustupio je i gospodin Srećko Tolja (Zbirka Srećko Tolja), te Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Znatan dio izloženog materijala potječe i iz fundusa muzeja organizatora izložbe – Muzeja antičkog stakla u Zadru.

The post Izložba – Staklene svjetiljke kroz vrijeme appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>
Izložba – Više od svjetla i soli http://www.mas-zadar.hr/izlozba-vise-od-svjetla-i-soli/ Wed, 10 Oct 2018 13:28:26 +0000 http://www.mas-zadar.hr/?p=1716 IZLOŽBA „VIŠE OD SVJETLA I SOLI: 200 godina hrvatskih svjetionika“ Muzej antičkog stakla u Zadru 18. listopada – 19. studenog 2018. Nakon gostovanja u Umagu i Rijeci, izložba Hrvatskog pomorskog muzeja Split i Plovputa d.o.o. “VIŠE OD SVJETLA I SOLI: 200 godina hrvatskih svjetionika” nastavlja svoj put po hrvatskoj obali, kako bi obilježila veliku obljetnicu […]

The post Izložba – Više od svjetla i soli appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>

IZLOŽBA „VIŠE OD SVJETLA I SOLI: 200 godina hrvatskih svjetionika“
Muzej antičkog stakla u Zadru
18. listopada – 19. studenog 2018.

Nakon gostovanja u Umagu i Rijeci, izložba Hrvatskog pomorskog muzeja Split i Plovputa d.o.o. “VIŠE OD SVJETLA I SOLI: 200 godina hrvatskih svjetionika” nastavlja svoj put po hrvatskoj obali, kako bi obilježila veliku obljetnicu – 200 godina organizirane svjetioničarske službe na istočnoj obali Jadrana. Izložba je ostvarena u suradnji s Gradom Umagom, Muzejom grada Umaga, Turističkom zajednicom grada Umaga i Ustanovom Festum, a njeni su autori: Danka Radić, Marijan Bradanović, Dean Krmac, Petra Blažević, Sunčana Dežjot i Antonija Perković.
Na izložbi će posjetitelji imati priliku vidjeti prizore hrvatskih svjetionika u razdoblju država koje su nekada gospodarile istočnom obalom Jadranskog mora. Valja istaknuti austrougarske razglednice iz zbirke gosp. Luke Dragičevića te malo poznate fotografije Hrvatskog hidrografskog instituta iz 1930-tih. Autori se dotiču pitanja kako je gradnja svjetionika mijenjala lokacije na kojima su sagrađeni te kako se mijenjalo svjetionike same: ratovima, modernizacijom tehnologije i čovjekovim napuštanjem uslijed automatizacije. Uz eksponate koji svjedoče o dugačkom popisu dužnosti danas iznimno rijetkog zanimanja svjetioničara, prezentira se i dokumentarna građa koja posreduje vrijedne informacije o djelovanju svjetioničara tijekom čitavog prošlog stoljeća: život i rad u danas gotovo nezamislivim uvjetima. Također tematizira i što znači biti svjetioničar u 21. stoljeću.
Posjetiteljima će se na pratećoj izložbi fotografija „Hrvatski svjetionici“ autora Željka Višića predstaviti i izvanredna fotografska ostvarenja posredstvom kojih umjetnici impresivno predočuju činjenicu da su naši svjetionici dio nacionalne graditeljske i kulturno-povijesne baštine, bitni za pomorsku tradiciju i identitet Republike Hrvatske.

The post Izložba – Više od svjetla i soli appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>
AIHV21 – Istanbul Turkey 2018. http://www.mas-zadar.hr/aihv21-istanbul-turkey-2018/ Fri, 28 Sep 2018 12:55:03 +0000 http://www.mas-zadar.hr/?p=1701 Od 03. do 07. rujna 2018. godine preko 200 stručnjaka iz 27 svjetskih zemalja specijaliziranih u istraživanju stakla, povijesti staklarstva i staklarskih tehnika prisustvovalo je na 21. Međunarodnom kongresu za povijest stakla održanom u Istanbulu. Riječ je o redovnom trijenalnom okupljanju arheologa, povjesničara umjetnosti, muzejskih kustosa, kolekcionara, znanstvenika i istraživača, u organizaciji jedine samostalne svjetske […]

The post AIHV21 – Istanbul Turkey 2018. appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>

Djelatnici Muzeja antičkog stakla u Zadru s ostalim kolegama iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. (s lijeva na desno, prvi red: Irena Lazar, Slavica Filipović, Zrinka Buljević, Ana Franjić; drugi red: Vedrana Jović Gazić, Ivo Fadić, Berislav Štefanac, Miloš Živanović, Marko Štefanac, Šime Perović)

Od 03. do 07. rujna 2018. godine preko 200 stručnjaka iz 27 svjetskih zemalja specijaliziranih u istraživanju stakla, povijesti staklarstva i staklarskih tehnika prisustvovalo je na 21. Međunarodnom kongresu za povijest stakla održanom u Istanbulu. Riječ je o redovnom trijenalnom okupljanju arheologa, povjesničara umjetnosti, muzejskih kustosa, kolekcionara, znanstvenika i istraživača, u organizaciji jedine samostalne svjetske udruge za istraživanje povijesti stakla (Association internationale pour l’histoire du verre – AIHV).

Među aktivnim sudionicima bili su i stručni djelatnici iz Muzeja antičkog stakla u Zadru koji su predstavili rezultate vlastitih istraživanja na temu antičkog rimskog, kasnoantičkog i novovjekovnog stakla sa šireg prostora Hrvatske, kao i rezultate eksperimentalnog, praktičnog istraživanja izvornih antičkih tehnika izrade određenih tipova predmeta. Osim Zadrana Hrvatsku su zastupali i kolege iz Splita, Osijeka i Zagreba.

The post AIHV21 – Istanbul Turkey 2018. appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>
Izložba – Helenistička reljefna keramika iz sikula http://www.mas-zadar.hr/izlozba-helenisticka-reljefna-keramika-iz-sikula/ Tue, 18 Sep 2018 06:48:34 +0000 http://www.mas-zadar.hr/?p=1687 Helenistička reljefna keramika iz sikula / Hellenistic mouldmade pottery from siculi 20.09. – 20.10.2018. Izložba “Helenistička reljefna keramika iz Sikula” nastala je kao rezultat višegodišnjeg proučavanja velike količine helenističke reljefne keramike iz Sikula, antičkog nalazišta iz 2. st. pr. Kr. do 5. st. pos. Kr., smještenog na zapadu Kaštelanskog zaljeva. Danas se tu nalazi hotelski kompleks Resnik. Osobitost ove […]

The post Izložba – Helenistička reljefna keramika iz sikula appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>

Helenistička reljefna keramika iz sikula / Hellenistic mouldmade pottery from siculi
20.09. – 20.10.2018.

Izložba “Helenistička reljefna keramika iz Sikula” nastala je kao rezultat višegodišnjeg proučavanja velike količine helenističke reljefne keramike iz Sikula, antičkog nalazišta iz 2. st. pr. Kr. do 5. st. pos. Kr., smještenog na zapadu Kaštelanskog zaljeva. Danas se tu nalazi hotelski kompleks Resnik. Osobitost ove vrste keramike je proizvodnja u kalupima, reljefnost i bogatstvo motiva. Jedna od pretpostavki je kako se proizvodila u Sikulima, u dva osnovna oblika – krater, što je posuda za mješanje vina i vode, te čaše odnosno zdjelice, posude iz kojih se pilo vino. Motivi u reljefu pripadaju biljnom i životinjskom svijetu koji se vezuju uz kult boga Dioniza i pijenje vina, a također  ima i geometrijskih motiva. Izloženi predmeti predstavljaju presjek motiva i oblika pronađenih u Sikulima, a na panoima je opisan proces proizvodnje i nalazišta na istočnoj obali Jadrana. Ovo je prva izložba Muzeja grada Kaštela u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

The post Izložba – Helenistička reljefna keramika iz sikula appeared first on Muzej antičkog stakla.

]]>