Izložba Čuvari duha

Izložba / exhibition – Čuvari duha / Spirit Guardians

Péter Gergely Lendvai – 05.05. – 14.09.2018.

Muzej antičkog stakla u Zadru / Museum of Ancient Glass in Zadar

PÉTER GERGELY LENDVAI
„ČUVARI DUHA“- izložba (05.05. – 14.09. 2018.)
Muzej antičkog stakla u Zadru ima čast najaviti izložbu staklenih skulptura mađarskog umjetnika Pétera Gergelya Lendvaia “ČUVARI DUHA“. Izložba će se otvoriti 05. svibnja 2018. godine s početkom u 19,30 sati, u sklopu obilježavanja 9. godišnjice rada Muzeja.
Péter Gergely Lendvai je rođen 8. kolovoza 1977. godine u Kaposváru. Svoju naobrazbu započeo je na keramičkom smjeru Srednje škole umjetnosti i obrta u Kaposvaru između 1991. i 1995. godine. Zatim je godinu dana pohađao Odsjek za dizajn Industrijske škole za dizajnera i dekoratera interijera u Budimpešti. Između 1996. i 1997. vratio se u Kaposvar, gdje je završio petu godinu na grafičkom smjeru Srednje škole umjetnosti i obrta. Iste te 1997. godine se uspješno prijavio u mađarsku Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je diplomirao kao grafički umjetnik na Odsjeku grafike i vizualne edukacije. U zadnjoj godini studija završio je dva semestra na Sveučilištu dizajna i umjetnosti (sada MOME), na Odsjeku silikatnog dizajna.
Preselio se na Novi Zeland krajem 2007. Polinezijska umjetnost je izrazito utjecala na njega te se pojavljuje na njegovim grafikama do 2012. U kolovozu 2017. se preselio u Budimpeštu gdje je nastavio učiteljski rad u Strukovnoj školi primijenjenih umjetnosti Jelky Andras te tamo radi i trenutno.
Uz sudjelovanje na raznim simpozijima, radionicama i kolektivnim izložbama, Péter Gergely Lendvai autor je i velikog broja samostalnih izložbi.
Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za svoja umjetnička ostvarenja poput – Posebno priznanje Barcsay nagrade, Budimpešta (2002.); drugoplasirani na Yellow pages art Award, Novi Zeland (2010.).
Njegov glavni interes su staklene skulpture, koje tvori korištenjem mjedenih žičanih mreža kao baza koje ukalupljuje sa vrućim staklom. Njegova djela imaju za cilj fokusirati se na kombinaciju optičkih efekata i grafičkih kvaliteta.