Izložba – Fortuna vitrea

Izložba – Fortuna vitrea / Staklene skulpture – Mira Ličen Krmpotić
Petak, 23. listopada 2015. u 19,00 sati u velikoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru.

mira-licen-krmpotic-p

“Fortuna vitrea: tum cum splendet, frangitur.” (Sreća je kao staklo, čim zablista razbije  se.)
Cicero

Piranska slikarica  Mira Ličen Krmpotić jedna od onih rijetkih aktivnih likovnjakinja   suvremene slovenske umjetnosti čiji je stvaralački opus u tematskom i tehnološkom smislu  izrazito mnogostran, važno područje njezinog rada desetljećima  bilo je i još uvijek je restauracija i konzervacija umjetnina. Unutar  nacionalnog prostora upisana je među najaktivnije  predstavnice  tradicionalnog krajobraznog i jednako vrijednog suvremenog sakralnog slikarstva o čemu svjedoče i brojne nagrade koje je za taj rad primila .Njena likovna autopoetika – bez obzira na sadržajno opredjeljenje – prepoznatljiva je po žarkom koloritu i ekspresivnom,  subjektivnom  likovnom izričaju  koji je na granici apstraktnog  sa naznakom figuralnog ishodišta, motiva povezanih s genius loci   životnog ambijenta ili odabranih specifičnih prostora koje je obilazila pri  studijskim putovanjima  (Pariz, Venecija, Poljska, Dalmacija, i drugi) ili  pak duhovno-religijske tradicije u zapadnoeuropskom prostoru. To je umjetnica koja uz ostvarenja izvedena akrilnim i uljenim bojama, u različitim životnim razdobljima  realizira svoja  nadahnuća  raznim grafičkim tehnikama i crtežIma,  akvarelom i temperom na drvenoj podlozi sa pozlatom, a posebno valja istaknuti  djela nastala u tehnici stakla,  od vitraja, mozaika do zidnog slikarstva, u tehnici ” al secco “,  te oslikane tekstile, kao i  ostvarenja u keramici i staklu.

Više od dvadeset  godina relativno intenzivnog stvaranja staklenih skulptura  i objekata ponajviše u tehnici fuzije oslikava Miru Ličen Krmpotić kao neumornu  istraživačicu različitih  tehnika. Isprobavši poznatu drevnu tehniku vitraja (Portorož, Ptuj, Rovinj, Piran…)  razvila je posebni tehnološki proces oblikovanja staklenih skulptura i staklenih slika kao nosioca intimnog  likovnog izričaja i poruka koje su  jednako vrijedne kao i njena druga umjetnička ostvarenja. Upravo ta tehnika omogućava joj individualan eksperimentalan i isto tako mnogostruko inovativan tehnološki proces  oblikujući  uvijek drugačije izazove za stvaranje novih likovnih ostvarenja koji oblikuju osobni likovni kod. Autorica se  suočava sa  materijom – čovjeku  inače poznato još od antičkih vremena- koja je trajna i istovremeno uništiva, konkretno fizički opipljiva i ujedno u svojoj izvornoj strukturi  raznolika i u blistavosti i sjaju promjenljiva i neulovljiva. Boja, čaroban sjaj svjetlosti, luminioznost i raznoliki efekti prozirnosti ove specifične tvari, koja je oblikovana u raznovrsne  skulpturalne forme sa slikarsko- crtežnim  aplikacijama, kod nas ostvaruje  efekte,  uvijek novih, neponovljivih,  uzburkanih osjećaja, sve to su značajke, koje akcentiraju njen osobni autorski izričaj.

Mira Ličen Krmpotić ( rođena je 1950. god. u Puli). Već u osnovnoj školi se odlučila za slikarski poziv. Po završenoj gimnaziji u Kopru je studirala na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani, gdje je 1973. god. diplomirala kod prof. Maksima Sedeja i 1975. završila specijalizaciju za restauratorsko-konzervatorsku djelatnost. Od završetka studija živi u Piranu a povremeno u Kortivima kod Buja ( Istra). Prvu samostalnu izložbu imala je Ljubljani 1973. godine, te je 1972. sudjelovala na prvoj skupnoj izložbi Ex- tempore Piran. Od tada je njen  popis samostalnih i skupnih izložbi u inozemstvu i tuzemstvu dugačak (info:www.miralk.si., Monografija Mira Ličen Krmpotić). Za svoj rad je primila niz nagrada, a  najvažnije su: nacionalno „Steletovo  priznanje“ za konzervatorsko restauratorski rad, 1997. god.,  „Priznanje Mirka Šubica“ za restauratorski rad, 2009. God., nagradu ZDSLU 2010. god., „Zlati grb“ priznanje za dugogodišnji rad Općine Piran 2011. god..

Nives Marvin