Izložba Oksana Veber Čarobno staklo

Izložba Oksana Veber – Čarobno staklo
01.02.2019.g. – 11.03.2019.g.

Muzej antičkog stakla u Zadru ima čast najaviti otvorenje izložbe “Čarobno staklo” akademske slikarice Oksane Veber. Otvorenje izložbe će se održati u petak, 01.veljače 2019.g. u 18,30 sati u maloj izložbenoj dvorani u sklopu manifestacije Noć muzeja 2019. Na izložbi će biti predstavljeni radovi inspirirani antičkim staklom u tehnici ulja na platnu.

Oksana Veber biografija
Oksana Veber rođena je na području Altaja u Rusiji. Obrazovanje je stekla na Akademiji likovnih umjetnosti u Kijevu, te na Umjetničkoj akademiji u Brjansku u Rusiji.
Opus Oksane Veber pokriva širok dijapazon tema, od pejzaža preko portreta do mrtve prirode, te uključuje grafički i modni dizajn i vitraj.
Ostvarila je 24 samostalne izložbe i sudjelovala na 31 grupnoj izložbi.

Oksana Veber o izložbi „Čarobno staklo“:
Nova zbirka slika odražava moju fascinaciju antičkim staklom i utjecajima koje je imalo na razvoj civilizacije u različitim vidovima – religijskim, mističnim, znanstvenim, kućanskim…. Staklo se već stoljećima pojavljuje u svim aspektima svakodnevnog života. Uvijek sam voljela uključiti čaroliju i mistiku tog vrlo praktičnog materijala u moje slike.
Moj izbor boja se oslanja na osjećaje. Miješam boje onako kako bi ih priroda mogla pomiješati, slijedim nepredvidivu paletu svijetlih, živih mrlja koje se prelijevaju jedna u drugu što volim promatrati u jutra i sumrak. Velika zagonetka antičkog umijeća, snovi i nade ljudi, snaga prirode, svi su povezani u beskonačnom krugu.
U nekima od mojih slika istražujem ženske uzorke, biljke, životinje, ptice, morski svijet, kao čarobni eliksir života, izvor kreativne energije, fantazije i bajke, snova i vizija.
Volim prikazivati brodove na svojim slikama, kao da su neka stvorenja, koja se pojavljuju iz mora i koja tamo i nestaju potpuno pripadajući ovim elementima.
Vjerujem da cirkuliranje svih energija koje se stapaju stvara čudo koje nazivamo životom. Antičko staklo ima veliku i važnu ulogu u tom krugu.