Izložba Prapovijesno staklo Novog Mesta

Izložba / Exhibition
Prapovijesno staklo Novog Mesta / Prehistoric glass from Novo Mesto
05.05. – 10.09.2016. u Muzeju antičkog stakla u Zadru
Izlozba-Prapovijesno-Staklo-poz

PRAPOVIJESNO STAKLO NOVOG MESTA
Izložba
Muzej antičkog stakla u Zadru
05.05. – 10.09.2016.

Arheološka istraživanja u Novom Mestu tijekom devetnaestog, dvadesetog i dvadesetprvog stoljeća, donijela su mnoštvo arheološke građe iz prvog tisućljeća prije Krista, među kojom su posebno upečatljive šarene staklene i jantarne perle ogrlica. Zbog velikog broja, raznolikih oblika, veličine i kombinacija boja, staklene perle Novog Mesta razlikuju se od nalaza tadašnjih europskih arheoloških lokaliteta. U početku pojavljivanja, na kraju brončanog doba, u devetom i osmom stoljeću prije Krista, pojavljuju se jednobojne plave staklene perle, ponekad s dodanim „očicama“. Tijekom starijeg željeznog doba broj perli se povećava, a njihova pojava dostiže vrhunac (po broju i po različitim oblicima i kombinacijama boja) prema kraju starijeg željeznog doba – na prijelazu iz petog u četvrto stoljeće prije Krista. U mlađe željezno doba uz nekoliko modificiranih perli, pojavljuju se i staklene narukvice i prstenje.

Uz situlsku umjetnost, što je prije dva i pol tisućljeća cvjetala u Dolenjskoj i snažno doprinijela umjetničkoj riznici zajedničke europske kulturne baštine, europsku prapovijest također obilježavaju raznobojne i ukrašene staklene perle.
Na izložbi u Muzeju antičkog stakla u Zadru bit će predstavljen samo dio zbirke pretpovijesnog stakla Novog Mesta, koja se čuva u Dolenjskom muzeju.

Izlozba-Prapovijesno-Staklo-pl