Izložba Prirodi u čast – Petr Stacho

Muzej antičkog stakla u Zadru od 06.05. do 21.08.2019.
Izložba: PRIRODI U ČAST
Autor: Petr Stacho

Povodom 10-godišnjice otvorenja u Muzeju antičkog stakla gostuje suvremeni umjetnik iz Češke Petr Stacho.

Petr Stacho rođen je 1965. godine u mjestu Usti nad Labem u Češkoj. Proslavio se kao izvrstan umjetnik u staklu početkom 90-ih godina prošlog stoljeća dok je još studirao na Akademiji umjetnosti, arhitekture i dizajna u Pragu, u klasi čuvenog češkog umjetnika i profesora Vladimira Kopeckog. Stacho se upisao na Akademiju nakon što je završio poznatu srednju školu za staklarstvo u mjestu Kamenicky Šenov gdje je savladao osnove rezanja stakla te je počeo razvijati interes za umjetnost i obrt, što je označilo njegov kasniji umjetnički rad. Drugi formativni faktor Stachove rane karijere njegov je studijski boravak na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti u Ghentu u Belgiji 1993. godine gdje je, zahvaljujući naobrazbi u Ateljeu za monumentalno slikarstvo, znatno napredovao u razumijevanju osnovnih načela boje i svjetla. Od 1992. godine ostvario je preko 50 samostalnih izložbi u Češkoj i inozemstvu, te sudjelovao na brojnim edukacijskim projektima i predavanjima.

Stacho je vrlo raznovrstan umjetnik, no ističe se po predanosti staklu. Staklarske tehnike na visokim temperaturama bile su posebno važne u njegovu djelovanju početkom 90-ih godina prošlog stoljeća kada je počeo ostvarivati svoj veliki umjetnički potencijal. Petr Stacho predvidio je tada nadolazeće trendove u širenje i razvoju tehnologije lijevanog stakla koja je umjetnicima nudila slobodu, samostalnost te individualnu kreativnost u oblikovanju stakla. Njegovi najvažniji radovi s kraja 90-ih godina prošlog stoljeća i početka novog milenija obilježeni su tendencijom k monumentalnim formama. U serijama staklenih skulptura (naprimjer “Phoenix” iz 1993. ili “Rast” iz 1999.) iskazao je svojevrsnu fascinaciju geometrijskim formama, prvo trokutom, a kasnije i krugom, koja je konstantna u svim daljnjim fazama Stachovog stvaralaštva. Njegove skulpture izgledaju kao osnovna tvar koja prirodno integrira različite forme erozije, dezintegracije i trošenja. Oštre linije i obrisi, kao naizgled slučajne pukotine postignute su naglim rezovima, brušenjem, poliranjem.

Na zadarskoj će izložbi primarno biti predstavljen odabir Stachovih radova iz novijeg razdoblja (2013.-2019. godine), te nekoliko prepoznatljivih ostvarenja s početka 2000.-ih. Autor će povodom gostovanja u Zadru održati i prigodno predavnje.