Radionice, izložbe, popust na suvenire 20%

DAN OTVORENIH VRATA 22. rujna 2016.
(pod pokroviteljstvom EUROHERC osiguranja)

12:00 Otvorenje izložbe NIJANSE SVJETLOSTI, Svjetiljke iz fundusa Pokrajinskog muzeja Ptuj – Ormož
„Svjetlo je osnovna potreba i uvjet samog života. Svjetlo je oduvijek simbol dobra i najčešće se poistovjećuje s nečim božanskim – jer pruža toplinu i omogućava život. Tama kao suprotnost svjetla je oduvijek predstavljala sjetu i smrt.”

Izložba prikazuje nastanak rasvjetnih tijela od rimskog doba i njihov razvoj sve do modernih vremena. U Rimskom Carstvu su korištene uljanice i malene svjetiljke koje su često nađene kao grobni prilozi. Svjetlo je tada imalo snažnu konotaciju. Predstavljalo je suprotnost tami i simboliku vječne igre dobra i zla. Motivi na ptujskim uljanicama su vrlo raznovrsni: razni jednostavni i biljni ukrasi, životinje, prizori iz svakodnevnog života, maske, religiozni motivi. Izložba sadrži i primjere iz novog vijeka od samih rasvjetnih tijela do razno raznih alata i pomagala koja su pala u zaborav zbog tehnološkog razvitka i uporabe žarulje od sredine XIX. stoljeća. Među izložbenim predlošcima se tako mogu vidjeti rokoko svijećnjaci, stolni zrcalni svijećnjaci, kresivo, držač za šibice, petrolej lampa, fenjeri, lusteri i brojni drugi predmeti koji nas vode na uzbudljivo putovanje kroz povijest pokazujući nam razne nijanse svjetlosti.

12:30 pedagoško – edukativna radionica “Svjetlo kroz dječje oči”

(voditelj radionice: Mima Samodol)

Nakon otvorenja izložbe uslijedit će pedagoško – edukativna radionica na temu same izložbe u kojoj će sudjelovati učenici Osnovne škole Zadarski otoci Zadar. Sudionici će od glinamola izrađivati malene uljanice i oslikavati staklene tegle, naposljetku pretvorene u lampione koje će djeca moći ponijeti kući kao suvenir. Sav potreban materijal osigurava muzej. Radionica će trajati do 14:00 sati.

19:00 „Zaigrajmo zajedno“

(voditelj radionice: Mima Samodol)

Muzej antičkog stakla u Zadru vas poziva da dođete na predstavljanje društvenih igara i održavanje radionice „Zaigrajmo zajedno“ koja je otvorenog tipa i gdje se možete i sami okušati u igranju mlina (trilja), križić- kružića, memorija i slagalica u nekoliko različitih primjera.