Izložba suvremenog nordijskog stakla / Exhibition of Contemporary Nordic Glass
Muzej antičkog stakla u Zadru / Museum of Ancient Glass in Zadar

U Muzeju antičkog stakla u Zadru održava se izložba suvremenoga nordijskog stakla DODIR STAKLA. Izložbu su, u suradnji s Muzejom antičkog stakla u Zadru, organizirala veleposlanstva Danske, Finske, Norveške i Švedske s ciljem, kako su sami organizatori naglasili, promoviranja nordijskog stakla, dizajnera i proizvođača, pokazujući istodobno suradnju nordijskih zemalja u umjetničkom stvaralaštvu.

Na izložbi je prezentirano 80 predmeta nastalih u 13 poznatih staklana i studija koji su većinu svojih djela ostvarili suradnjom s vrhunskim umjetnicima, arhitektima i dizajnerima. Njihova je proizvodnja plod vještine i znanja majstora staklara, a mnogi od tih umjetnika sami izrađuju svoja djela. Pred nama su ostvarenja nepogrešive istančanosti nordijskog dizajna utkanoga u danas izrađivane predmete koje su vizionarski dalekih 30-ih i 60-ih godina XX. stoljeća osmislili Alvar Aalto, Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva i drugi suradnici finske Iittale. Jednostavni oblici pročišćenih obrisa, koji su spoj utilitarnosti predmeta i estetske prosudbe autora, jasno su izraženi u djelima Ingegerd Råman nastalima u švedskoj staklani Skrufs, ali i u dizajnu čaša – zamisli danskog arhitekta Jørna Utzona, tvorca zgrade Opere u Sydneyu.

Osmišljeni prije nekoliko desetljeća, oni se izrađuju i danas stapajući se s brojnim predmetima izrađenima od 2010. do 2014. g. te postajući dio plodne scene na kojoj se ideje mladih stvaratelja povezuju s vrhunskom vještinom staklarske izradbe poput, primjerice, ostvarenja norveške staklane Magnor. Mnogi među njima i sami su staklari te svoju primarnu zamisao prate i oblikuju do završnog trenutka, utiskujući u staklenu membranu predmeta i svoju zamisao i svoj dah.

Na izložbi su, nabrojimo ih redom jer se njihova djelatnost isprepleće u neraskidivu sliku skandinavskog dizajna, svojim ostvarenjima zastupljeni staklana Holmegaard, ARCHITECTMADE i Lenne Bjerre Design iz Danske; staklana Iittala, Lasismi i Galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u staroj, povijesnoj tvornici u Riihimäkiju) iz Finske; staklane Hadeland, Gjøvik i Magnor, te studio Nøstetangen Glass iz Norveške; staklane Målerås, Skrufs i Nybro Crystal AB iz Švedske.

Autorica izložbe je mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica Muzeja Mimara.
mr.sc. Lada Ratković Bukovčan