Marko Štefanac – Muzej antičkog stakla u Zadru – 04.05. – 15.10.2015.

Marko Štefanac već četvrtu godinu djeluje kao staklopuhač u Muzeju antičkog stakla u Zadru. Pod mentorstvom Bojana Podhraškog iz Huma na Sutli stječe svoje prvo iskustvo u ovladavanju staklene užarene mase te 2013. godine u Obrtničkoj školi u Koprivnici uspješno polaže majstorski ispit za zanimanje staklopuhač.
Njegov rad primarno je usmjeren na izradu replika antičkog stakla i demonstracije drevnih staklarskih tehnika. Štefanac uz zanatski dio iskazuje najveću moguću umjetničku aktivnost izradom skulptura i uporabnih predmeta suvremenog dizajna. Iako je riječ o mladom autoru njegov umjetnički opus pokazuje zrelost u oblikovanju skladnih, raznolikih oblika.
U stvaralačkom opusu jasno se izražava njegov senzibilitet ka povijesnim oblicima koji se kondenziraju u nove apstraktne forme.
Izradom uporabnih predmeta premašuje svoje „povijesne“ izvore i stvara bogatu paletu otvorenih formi skulpturalne osnove. Svakako treba naglasiti tehnički aspekt kao specifičnost i zanimljivu osobinu njegova rada. Naime, autor se u stvaranju umjetničkih djela samostalno koristi tehnikama slobodnog puhanja i modeliranja te u tom smislu predstavlja jedinstven primjer u hrvatskoj umjetnosti.

Izložbom Igra sa staklom, Štefanac se prvi put predstavlja široj javnosti. Raznoliki repertoar monumentalnih skulptura obogaćen kružnim i eliptičnim formama našao je svoje mjesto i u prigodnom katalogu čime se ujedno ističe vrijednost razvoja staklarske djelatnosti u Muzeju antičkog stakla.