17. svibnja 2024.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u petak, 17. svibnja 2024. u Kulturnom centru Blato organiziran je bogat i zanimljiv cjelodnevni program, koji je uključivao otvorenje gostujuće izložbe Muzeja antičkog stakla u Zadru „Kocka je bačena: Drevne društvene igre na ploči“, autora muzejskih savjetnika Anamarije Eterović Borzić i dr. sc. Berislava Štefanca i prigodne pedagoško-edukativne radionice za djecu na kojima su sudjelovali učenici 3. a i 3. b razreda OŠ Blato. Djeca su s učiteljicom Zvjezdanom Padovan i školskom knjižničarkom Katarinom Vidović Žanetić učili o starorimskim igrama na ploči.

U večernjim satima svečano otvorenje izložbe „Kocka je bačena: Drvene društvene igre na ploči“ započelo je uvodnim riječima Maje Gavranić, voditeljice Kulturnog centra Blato, nakon čega se mnogobrojnoj okupljenoj publici, među kojom posebno ističemo onu najmlađu, obratila muzejska savjetnica, Anamarija Eterović Borzić jedna od autorica izložbe te u svom govoru sažela njezin put do Blata.

Naglasila je da već dugo postoji veza između Muzeja antičkog stakla i Općine Blato, prije svega na istraživanju i prezentiranju arheološke baštine s jedinstvene gradine Kopila. Naime, muzejska savjetnica Anamarija Eterović Borzić je uz dr. sc. Dinka Radića i izv. prof. dr. sc. Igora Borzića dio tima koji je i krenuo u realizaciju tog projekta 2012. godine. Muzej je bio i prva institucija u kojoj je 2017. godine otvorena izložba „Grad mrtvih nad poljem života: Nekropola gradinskog naselja Kopila na otoku Korčuli“, na kojoj je prezentirana ta vrijedna blatska arheološka baština i povijest. Ta je izložba, uz prateću monografiju, dobila i godišnju nagradu Hrvatskog muzejskog društva za provedeni istraživački rad koji je rezultirao izložbom.

Muzejski savjetnik dr. sc. Berislav Štefanac rekao je nešto više o samoj izložbi i zanimljivostima vezanim za drevne društvene igre na ploči s naglaskom na rimsku društvenu igru Latrunkuli. Cijela ideja o realizaciji izložbe krenula je od staklenih igraćih žetona kakvi se nalaze u sklopu stalnog postava Muzeja antičkog stakla u Zadru. Autori su proučavajući i istražujući drevne društvene igre na ploči osmislili koncept ove poučne, zabavne i interaktivne izložbe.

Uz ravnatelja Muzeja antičkog stakla u Zadru dr. sc. Hrvoja Manenicu koji je s ostalim kolegama iz Muzeja došao podržati autore, izložbu je otvorio načelnik Općine Blato gospodin Ante Šeparović.

Ovim se putem želimo posebno i od srca zahvaliti Općini Blato, načelniku gospodinu Anti Šeparoviću i gospođi Fani Bačić, voditeljici Odjeljka za društvene djelatnosti na izuzetnoj susretljivosti i gostoprimstvu.

Također, posebno i veliko hvala gospođi Maji Gavranić voditeljici Kulturnog centra Blato na organizaciji, gostoprimstvu i uopće radu na ovom projektu, Blatskim Fižulima, gospodinu Emilu Martinoviću na glazbenoj pratnji, svima koji su pomogli u realizaciji projekta te svim malim Blaćanima na sudjelovanju i velikom interesu koji su pokazali za održane edukativno-pedagoške radionice i samu izložbu.

Link na fotogaleriju: https://www.mas-zadar.hr/hr/ga...