Odjel antičkog stakla

Odjel antičkog stakla jedna je od glavnih sastavnica Muzeja antičkog stakla u Zadru koji razvija svoje projekte i aktivnosti od 2009. godine. Uz temeljnu djelatnost koja se sastoji od prikupljanja, dokumentiranja, čuvanja i istraživanja muzejske građe, djelokrug rada obuhvaća znanstvenu valorizaciju i prezentaciju antičkih staklenih artefakata. U svrhu obrazovne i znanstvene zadaće provode se nova, originalna i eksperimentalna istraživanja o znanosti i tehnologiji stakla.

Djelatnici Odjela koncipiraju i provode raznovrsne programe, među kojima su kreativne radionice, edukativni programi i tečajevi, stručna vodstva, predavanja, okrugli stolovi i kolokviji, interdisciplinarni projekti te razne druge inicijative. Viši kustosi stručnjaci su za najrazličitije teme iz antičkog staklarstva i aktivno su angažirani u pružanju pomoći građanima u upitima, identifikaciji predmeta i znanstvenim istraživanjima.

Odjel antičkog stakla obrađuje i vrednuje antičku staklenu građu sistematiziranu u zbirke koje pokrivaju širi vremenski okvir. U zbirkama se čuvaju raznovrsni uporabni predmeti, mahom korišteni u svakodnevnom životu u svojstvu stolnog posuđa i ambalaže za medicinske i kozmetičke pripravke.

Dr. sc. Berislav Štefanac, muzejski savjetnik

  1. Zbirka antičkog stakla ­ – varia
  2. Zbirka antičkog stakla – stolno posuđe
  3. Zbirka antičkog stakla – skladišno i transportno posuđe
  4. Zbirka antičkog stakla – minijature

Anamarija Eterović Borzić, muzejski savjetnik

  1. Zbirka antičkog stakla – nakitni predmeti
  2. Zbirka antičkog stakla – kozmetičko i farmakološko posuđe
  3. Zbirka antičkog stakla – građevinsko staklo
  4. Zbirka antičkog stakla – urne


Kontakti:

Dr. sc. Berislav Štefanac, muzejski savjetnik

E-mail: stefanac@mas-zadar.hr

Tel: +385 23 363 844

Anamarija Eterović Borzić, muzejski savjetnik

E-mail: eterovic@mas-zadar.hr

Tel: +385 23 363 842

Odjel antičkog stakla