Izložba Staklene jaslice – Nada Debelić

Muzej antičkog stakla u Zadru ima čast pozvati Vas na otvorenje izložbe – Staklene jaslice – Nada Debelić
Utorak, 19. prosinca 2017.

U velikoj dvorani za povremene izložbe u Muzeju antičkog stakla imala sam 2016. godine izložbu pod naslovom „Živjeti sa staklom – Vivere cum vitro“. S obzirom da Muzej tradicionalno za božićne blagdane organizira „staklenu“ izložbu sa sakralnim motivima i božićnim koncertom mješovitog pjevački zbora „Condura Croatica – Zadar“, pripremila sam se za ovaj novi poduhvat.
Moja odluka o izradi slika sakralne tematike, rođenje Isusa, u ovo moderno doba, bila mi je brza i prividno laka. Kod same izrade slika, pokazalo se da tematika i izrada nije tako laka, ali da mi je to izazov od kojeg ne smijem odstupiti. Toliko puta ispričana i naslikana priča božićnih jaslica vraća me u djetinjstvo i davne dane božićnih radosti i u skromnija vremena. Nadam se da će se gledanjem slika stariji vratiti u djetinjstvo, a mladi razmišljati o njima.
Pošto se bavim i taljenjem stakla, sakralna tematika je izazov kojeg nisam smjela zaobići. Poslije dužeg razmišljanja odlučila sam se za jednostavni prikaz Isusovog rođenja u staklenim slikama, možda zbog bojazni da puno ne pogriješim, te zbog činjenice da nisam pronašla sličnih radova u tehnici fuzije stakla. Taljenje stakla rabljeno u slikarstvu, je novija tehnika raširena najviše u Americi, Italiji i Njemačkoj.
Za ovu prigodu izradila sam devet ekspresionističkih slika koje prikazuju božićne motive. Slike, Marija sa djetetom, Josip i Betlehemske životinje naslikane su zemaljskim bojama kao što ih vidim, zemaljsko smireno, jednostavno. Tri kralja, slike jasnih boja, kraljevi sa darovima, ubrzani, kićeni, bogati vladari zemalja i dvije slike nevidljivih anđela, od kojih je jedan na odlasku a drugi ostaje uz obitelj.
Slike su uokvirene, samo staklo je veličine oko 60x 90 cm. Izrađivane su u mjesecu listopadu i studenom 2017. godine u mom ateljeu na otoku Rabu. Veselim se prvom izlaganju slika izrađenih u tehnici fuzije na staklu u prekrasnom Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Nada Debelić, dipl.slikarica, u Rabu, 04. 11.2017