Izložba – Stvaranje ljepote u suvremenom mediju

Izložba – Izložba – Stvaranje ljepote u suvremenom mediju
15.03.2019. – 02.05.2019.

15.03.2019. – 02.05.2019.

MUZEJ ANTIČKOG STAKLA U ZADRU
LJERKA NJERŠ „STVARANJE LJEPOTE U SUVREMENOM MEDIJU / STAKLO – SLIKE – FILM“
15.03.2019. – 02.05.2019.

Muzej antičkog stakla u Zadru ima čast najaviti otvorenje izložbe Ljerke Njerš, akademske slikarice iz Zagreba. Izložba će se otvoriti u petak, 15. ožujka 2019. s početkom u 19,00 sati u maloj izložbenoj dvorani Muzeja. Renomirana umjetnica izlaže ponovno u našem muzeju nakon osam godina. Tada je imala veliku izložbu naslovljenu „STAKLO ART GLAS“ kustosice prof. Ivanke Reberski.
Nova izložba imenom „STVARANJE LJEPOTE U SUVREMENOM MEDIJU“ već naslovom odaje novosti – kao i podnaslov „staklo – slike – film „ i eto provokacije….uz staklo kojega je stvarala prošle godine i u našem muzeju kao gost umjetnik izlagati će i svoje slike, ali ne obične – suvremenim rječnikom rečeno nastale tehnikom „mixed media“ – izrađene pomoću kompjutora i fotografije.
Citirati ćemo nekoliko rečenica iz predgovora Branke Hlevnjak, povjesničarke umjetnosti koja je napisala predgovor katalogu „LJERKA NJERŠ – SLIKARICA SLOBODNOG POKRETA JARKIH BOJA“…
„…Prozračnost stakla te odsjaj boje kroz svjetlo poveli su umjetnicu, spremnu na nova kreativna istraživanja, na ideju da staklenu plohu zamjeni oslikanom, prozračnom sliko-svilom. Da bi postigla taj efekt novog i drugačijeg, a ostala vjerna sebi i svojem slikarskom svijetu mašte, Ljerka Njerš se domogla suvremenih alata: fotografije i računala…“
Novost na otvorenju biti će i premijera deset minutnog eksperimentalnog filma autorice Ljerke Njerš uz originalnu glazbu vrhunskog skladatelja Mateja Meštrovića.
Izložba je realizirana u suradnji s Gliptotekom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te će nakon Zadra biti postavljena i u Zagrebu u prostoru Gliptoteke 1. lipnja 2019.