Svjetiljke iz fundusa Pokrajinskog muzeja Ptuj-Ormož
Izložba 22. rujna – 06. studenog 2016. u Muzeju antičkog stakla u Zadru

Zavičajni muzej Ptuj-Ormož u Sloveniji je opći muzej sa zbirkama i odjeljcima za arheologiju, povijest, kulturnu povijest, etnologiju, radionicama za restauraciju i drugim službama. Stalni postav je izložen na nekoliko lokacija u Ptuju, Ormožu i okolici.
Osim izloženih artefakata koji su dio stalnog postava, muzejski depoi skrivaju razne male predmete koji su nekoć bili u svakodnevnoj potrebi.
Artefakti koji se čuvaju u ptujskom muzeju također uključuju i različite svjetiljke koje su korištene za rasvjetljivanje stambenih, radnih i javnih prostora, ali i u prometu, na proslavama i drugim narodnim običajima. Korištene su i za religiozne svrhe.
Svjetlo je osnovna potreba i uvjet samog života. Čovjek je oduvijek pokušavao osvijetliti različite životne prostore, a plamen je imao i simboličku moć.
Rimski domovi su bili prilično tamna mjesta jer je svjetlo ulazilo samo kroz centralni prostor zvan atrij. Stoga su Rimljani koristili razna sredstva da bi rasvijetlili svoje domove. Uljanice su bile glavni i često korišteni izvor svjetla, dok su lojanice bile rjeđe u upotrebi Također su koristili i svijeće i lanterne, lustere i svjetiljke – cilindrično oblikovane čaše. Keramičke uljanice su preplavile Rimsko Carstvo i postale simbol rimske civilizacije. Proizvodile su se u mnogim gradovima i izvozile u tisućama primjeraka diljem Rimskog Carstva.
Što se tiče svjetiljki od neplemenitih kovina, u ptujskom muzeju su dominantni svijećnjaci različitih oblika, a također su zastupljena prometna i rudarska svjetla, lusteri, ukrasne vanjske lampe, i postolja za petrolejke koja su uglavnom preoblikovana za električne svjetiljke. Svijećnjaci za liturgijske svrhe i lusteri izrađeni su od drveta. U usporedbi sa već spomenutim svjetiljkama, staklenih primjeraka je manje. Među njima prevladavaju kristalni lusteri koji su dio unutarnje opreme zbirke u ptujskom dvorcu. Neki od njih su elektrificirani.
Na ovoj izložbi se mogu vidjeti svjetiljke iz muzejskih zbirki s naglaskom na predmete iz antike i iz razdoblja od 18. do 20. stoljeća.

Mojca Vomer Gojkovič & mag. Nataša Kolar