Izložba je organizirana povodom obilježavanja 13. godišnjice i Dana Muzeja antičkog stakla u Zadru te obilježavanja Međunarodne godine stakla 2022.

IZLOŽBA Peter Kuchler III. „Staklo za vječnost“

Muzej antičkog stakla u Zadru

5. svibnja – 20. kolovoza 2022.

Izložba je organizirana povodom obilježavanja 13. godišnjice i Dana Muzeja antičkog stakla u Zadru te obilježavanja Međunarodne godine stakla 2022.

Muzej antičkog stakla u Zadru s posebnim zadovoljstvom najavljuje izložbu „Staklo za vječnost“ i predstavlja mladog austrijskog umjetnika i staklopuhača Petera Kuchlera III. za svoju 13. godišnjicu, ali i kao dio programa obilježavanja Međunarodne godine stakla 2022. koju su proglasili Ujedinjeni narodi.

Peter Kuchler III. je treća generacija staklopuhača u obitelji Kuchler i radi sa staklom od svoje 14. godine. Kako sam često naglašava, staklo je njegov život, prirodno i neizbježno, a tako je prirodno i neizbježno i on sam prepoznao zadarski Muzej sa staklopuhačkom radionicom kao nešto blisko.

Peter Kuchler III. je umjetnik koji i dizajnira i stvara, promišlja stakleni umjetnički predmet te ga sam i oblikuje i izrađuje. Rad umjetnika sa staklopuhačima legitiman je umjetnički proces, ali staklopuhač koji patentira svoje jedinstvene P3 svjetlosne objekte s 25 godina jest ipak čudesan umjetnik, kojeg odlikuje velika odlučnost i predan rad u uistinu teškim uvjetima staklopuhačke radionice. Peter Kuchler III. s ponosom ističe svoje porijeklo, jer rasti uz obitelj staklopuhača nosi veliku prednost, ali zasigurno i veliku odgovornost. Upravo se ta snaga i sigurnost u sebe iščitava iz radova ovog umjetnika. Na izložbi u Muzeju antičkog stakla u Zadru on predstavlja svoj umjetnički koncept P3 - svjetlosnih objekata, koje još i naziva Umjetničko staklo u 3. generaciji. Ovaj mladi umjetnik ističe svoju sreću i zahvalnost što je odrastao u staklarskoj obitelji s 53 godine iskustva i tri generacije rada sa staklom, a koji su mu omogućili da se usavršava i u radu s brojnim svjetskim umjetnicima. Kuchlerhaus je najveća austrijska galerija s umjetničkim staklom uz koju se nalazi Muzej stakla i galerija Petera Kuchlera III. u Weigelsdorfu.

Ostvario je i važnu suradnju s aukcijskom kućom Dorotheum, koja je jedna od najstarijih aukcijskih kuća na svijetu i najveća u kontinentalnoj Europi te je njegova staklena skulptura objavljena na naslovnici aukcijskog kataloga Dorotheuma za 2021. godinu. Peter Kuchler III. nominiran je 2021. za najuzbudljivijeg mladog umjetnika do 30 godina na listi časopisa Forbes Austrija, Njemačka i Švicarska. Radovi mu se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama diljem svijeta.

Izložba ovih staklenih svjetlosnih objekata izrađenih u tehnici puhanja stakla predstavlja novost u izložbenoj ponudi Muzeja te će u kombinaciji s velikim dimenzijama radova i osvjetljenja zasigurno privući i publiku i stručnu javnost.

Kustos izložbe i autor kataloga je Jadranka Belevski, viša kustosica dokumentaristica Muzeja antičkog stakla u Zadru.