Luksuzni i unikatni stakleni predmeti iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt na izložbi u Muzeju antičkog stakla u Zadru Izložba SJAJ I BOJA - Oblikovanje stakla u 19. stoljeću – izbor iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt Muzej antičkog stakla u Zadru 25. 11. 2022. – 25. 02. 2023.

Izložba SJAJ I BOJAOblikovanje stakla u 19. stoljeću – izbor iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt ciljano je osmišljena za potrebe gostovanja u Muzeju antičkog stakla u Zadru. U tematski koncipiranom postavu kroz BOJU i SJAJ donosi se priča o tehnološkim inovacijama u staklarstvu 19. stoljeća, slojevitoj kulturno-povijesnoj pozadini, kaotičnom europskom društvu prepunom stilskih i modnih previranja, te odjecima ukupne situacije na hrvatskom prostoru.

Ovo je ujedno i prvo samostalno zadarsko predstavljanje staklene građe iz prebogatog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu i pripadajuće Zbirke stakla koja je po broju predmeta, reprezentativnosti i povijesnom razdoblju kojega obuhvaća (16.-20. stoljeća) jedinstvena u Hrvatskoj.

Za potrebe izlaganja u Muzeju antičkog stakla u Zadru izdvojeno je preko 150 reprezentativnih predmeta među kojima najviše čaša, zatim pokala, boca i zdjelica, kao i neki primjerci specifične namjene poput šećernica, bilikuma ili svjetiljki.

Izložba je iznimna prilika da ovo stakleno blago bude dostupno javnosti u teškom razdoblju za matičnu ustanovu koja je zbog stradavanja zgrade u zagrebačkom potresu 2020. godine zatvorena za javnost i trenutno se priprema za sustavnu obnovu.

Link na galeriju s otvorenja izložbe - https://www.mas-zadar.hr/hr/ga...

IMPRESSUM IZLOŽBE:

Organizacija

Muzej antičkog stakla u Zadru, Hrvoje Manenica, ravnatelj

Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu, Miroslav Gašparović, ravnatelj

Autorica izložbe

Sandra Kandučar Trojan, Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu

Sinopsis postava i likovni postav izložbe

Sandra Kandučar Trojan

Koordinacija izložbe i stručna suradnja

Vedrana Jović Gazić

Restauratori

Goran Budija, Ksenija Pitar, Jasminka Podgorski, Ana Stolar

Fotografije

Srećko Budek

Grafičko oblikovanje izložbenih panoa

Marija Marfat, Vedrana Jović Gazić

Grafičko oblikovanje plakata

Jadranka Belevski

Tehnički postav

Šime Mičić, Marko Štefanac