4. svibnja 2023. - 5. rujna 2023.

Staklo starog vijeka iz Muzeja Mimara

Dana 04. svibnja 2023. u 12:00 h u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru otvara se izložba „Staklo starog vijeka iz Muzeja Mimara“ autorice mr. sc. Lade Ratković Bukovčan, ravnateljice Muzeja Mimara. Izložba je priređena povodom 14. obljetnice otvorenja Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Zbirka stakla starog vijeka Muzeja Mimara zrcali jedinstvenu sveobuhvatnost muzejske zbirke, a za ovu prezentaciju odabranih 70 predmeta potvrđuju sve njene odlike istinskog pojmovnika starovjekovnog staklarstva. Na izložbi se predstavlja nevjerojatno bogat raspon staklenih oblika koji su nastajali u staroegipatskim, grčkim, aleksandrijskim i rimskim staklarskim radionicama.

Kako bi zadarskoj publici približili kako povijest Muzeja Mimara tako i teške trenutke kroz koje je prošao kroz protekle tri godine (nedaće uzrokovane potresom), ovom prigodom će se prezentirati i izložba „Uspomene za budućnost … o 35. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara“. Izložba nas putem fotografija i arhivskih materijala prikazanih na eksplikativnim panoima vodi kroz sve navedene faze i uvodi u gusti preplet prošlosti, obnove i najava događanja kao potvrde sigurne budućnosti. Upravo o toj budućnosti govore ove dvije izložbe prožimajući se s ovim sjajnim prostorom, otvorenim stalno novim percepcijama posjetilaca i budućnosti prema kojoj sigurnim stazama idu zadarski i zagrebački muzej.