Povodom blagdana sv. Lucije - 13. prosinca 2022.

Danas je u Muzeju antičkog stakla u Zadru održana pedagoško-edukativna radionica “SV. LUCE - …ONA KOJA SVIJETLI“ povodom blagdana sv. Lucije - 13. prosinca 2022. Na radionici su sudjelovali učenici 5. razreda privatne osnovne škole NOVA Zadar. 

Djeca su kroz uvodnu prezentaciju bila upoznata s detaljima o životu sv. Lucije, nekim povijesnim elementima, kao i brojnim kasnijim vjerovanjima i običajima koji se vezuju uz njezino štovanje. Posebno je naglašena uloga sv. Lucije kao zaštitnice djece, ali i zaštitnice staklara te njezinog neizostavnog pratećeg simbola - goruće svjetiljke. Na mnogim povijesno-umjetničkim prikazima sv. Luce pridržava upravo staklenu svjetiljku, što nam je poslužilo kao tematska osnova za radionicu, posebno u kreativno-stvaralačkom dijelu. Služeći se izvornim reprodukcijama, pretežno crkvenih poliptiha, djeca su iscrtavala vlastite interpretacije svjetiljke, a zatim crteže prenosila na staklene pločice, uz daljnje bojanje i ukrašavanje po vlastitoj želji. Cjelina edukativne prezentacije, rješavanja pisanih zadataka i kreativnog iscrtavanja staklenih svjetiljki zaokružena je sijanjem pšenice u staklenim posudama, kako bi se skrenula pažnja na elemente globalne i lokalne tradicije.

Autorice i voditeljice radionice su dr. sc. Vedrana Jović Gazić, viša kustosica i Petra Govorčin, kustosica i vanjska suradnica. 

Posebno se želimo zahvaliti pokrovitelju radionice - Papirnica E-store Zadar na vrijednoj donaciji Posca markera i partneru Eurotrade.

Link na galeriju s radionice https://www.mas-zadar.hr/hr/ga...

PREZENTACIJA.pdf

RADNI LISTIĆI.pdf