Ljerka Njerš - Nagrada ULUPUH-a za životno djelo

Muzej antičkog stakla u Zadru s osobitim zadovoljstvom čestita gđi. Ljerki Njerš, našoj istaknutoj keramičarki i slikarici, primitak Nagrade za životno djelo, koju joj je 13. 1. 2022. dodijelila Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH. Ljerka Njerš je na svom bogatom umjetničkom putu objedinila niz umjetničkih tehnika te se kroz stalno eksperimentiranje i potragu za novim realizirala i u radu sa staklom. Upravo je kroz taj medij započela uspješna suradnja s našim Muzejom te postavljanje dviju izložbi. Prva je bila “Staklo / Art Glass” 2011. godine na kojoj je izložila radove u tehnici staklene fuzije. Osam godina kasnije, 2019. godine na izložbi „Stvaranje ljepote u suvremenom mediju / Staklo - slike - film“ ova svestrana umjetnica nam je donijela, uz radove u staklenoj fuziji, i slike na svili, nastale umjetničkom intervencijom u digitalnoj tehnici. Ljerka Njerš je često demonstrirala svoj rad u muzejskoj radionici za izradu predmeta od stakla te je većina radova izloženih na ovoj drugoj izložbi nastala upravo u Zadru.

Muzej antičkog stakla u Zadru u svojoj Zbirci donacija suvremenog umjetničkog stakla posjeduje više radova ove istaknute umjetnice međunarodnog ugleda. Neki od tih radova su izlagani na izložbi “Ljudi od stakla / Pregled umjetnika i izložbi suvremenog umjetničkog stakla u Muzeju antičkog stakla u Zadru od 2009. do 2021.” u Zadru, gostovanjima u Dolenjskom muzeju Novo mesto u Sloveniji te na virtualnoj izložbi na mrežnim stranicama Muzeja Mimara.

Uz iskrene čestitke gđi. Njerš na ovoj vrijednom priznanju, želimo joj još novih izložbi i suradnji, osobito s Muzejom antičkog stakla u Zadru.