25.11.2022 - 25.02.2023.

Izložba SJAJ I BOJA – Oblikovanje stakla u 19. stoljeću – izbor iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt ciljano je osmišljena za potrebe gostovanja u Muzeju antičkog stakla u Zadru. U tematski koncipiranom postavu kroz BOJU i SJAJ donosi se priča o tehnološkim inovacijama u staklarstvu 19. stoljeća, slojevitoj kulturno-povijesnoj pozadini, kaotičnom europskom društvu prepunom stilskih i modnih previranja, te odjecima ukupne situacije na hrvatskom prostoru.

Ovo je ujedno i prvo samostalno zadarsko predstavljanje staklene građe iz prebogatog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu i pripadajuće Zbirke stakla koja je po broju predmeta, reprezentativnosti i povijesnom razdoblju kojega obuhvaća (16.-20. stoljeća) jedinstvena u Hrvatskoj.

Za potrebe izlaganja u Muzeju antičkog stakla u Zadru izdvojeno je preko 130 reprezentativnih predmeta među kojima najviše čaša, zatim pokala, boca i zdjelica, kao i neki primjerci specifične namjene poput šećernica, bilikuma ili svjetiljki.

Izložba je iznimna prilika da ovo stakleno blago bude dostupno javnosti u teškom razdoblju za matičnu ustanovu koja je zbog stradavanja zgrade u zagrebačkom potresu 2020. godine zatvorena za javnost i trenutno se priprema za sustavnu obnovu.

Autorica izložbe: Sandra Kandučar Trojan, viša kustosica, Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu

Koordinacija izložbe i stručna suradnja: dr. sc. Vedrana Jović Gazić, viša kustosica, Muzej antičkog stakla u Zadru