25.11.2022. - 25.02.2023.

U Muzeju antičkog stakla u Zadru otvorena je izložba „SJAJ I BOJA – Oblikovanje stakla u 19. stoljeću – izbor iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt“. Izložba je prvo samostalno zadarsko predstavljanje staklene građe iz bogatog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, i to u godini koja je ujedno i UN-ova Međunarodna godina stakla. Izloženo je preko 150 reprezentativnih predmeta – čaša, pokala, boca i zdjelica, kao i neki primjerci specifične namjene poput šećernica, bilikuma ili svjetiljki – koji donose priču o tehnološkim inovacijama u staklarstvu 19. stoljeća, slojevitoj kulturno-povijesnoj pozadini, kaotičnom europskom društvu prepunom stilskih i modnih previranja, te odjecima ukupne situacije na hrvatskom prostoru.

Autorica izložbe je Sandra Kandučar Trojan, viša kustosica Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, a koordinatorica izložbe i stručna suradnica je dr. sc. Vedrana Jović Gazić, viša kustosica Muzeja antičkog stakla u Zadru.

Izložba je iznimna prilika da ovo stakleno blago bude dostupno javnosti u teškom razdoblju za matičnu ustanovu koja je zbog stradavanja zgrade u zagrebačkom potresu 2020. godine zatvorena za javnost i trenutno se priprema za sustavnu obnovu.

Izložba će biti otvorena do 25. veljače 2023. godine.

Link na galeriju s otvorenja izložbe - https://www.mas-zadar.hr/hr/ga...