18. Noć muzeja - petak, 27. siječnja 2023. u 19,30 sati

Program Muzeja antičkog stakla u Zadru za 18. Noć muzeja

Izložbe:

19,30 sati - otvorenje izložbe „Zadar voli staklo“ u sklopu muzejske akcije „Vi ste nam važni“, autorice muzejske savjetnice dokumentaristice Jadranke Belevski. Izložba je postavljena u maloj izložbenoj dvorani Muzeja.

18,00 – 01,00 sati - izložba „Sjaj i boja – Oblikovanje stakla u 19. stoljeću“ postavljena u velikoj izložbenoj dvorani. Autorica izložbe je Sandra Kandučar Trojan, viša kustosica Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, a koordinatorica izložbe i stručna suradnica je dr. sc. Vedrana Jović Gazić, viša kustosica u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

18,00 – 01,00 sati – MiniMas - izložba iz ciklusa didaktičko-informativnih izložbi malog formata. Autorica izložbe je viša kustosica Anamarija Eterović Borzić.

  Demonstracije:

  20,00 – 23,00 sati – Demonstracija puhanja stakla. Muzejski staklopuhač Marko Štefanac uz gosta staklopuhača Bojana Podhraškog ove će godine posjetiteljima zajedno demonstrirati izradu replika antičkog stakla metodom slobodnog puhanja stakla i puhanja u kalup.

  19,00 – 23,00 sati – Demonstracija izrade staklenih perli na plameniku. Koristeći se raznobojnim staklenim štapićima, voditeljica radionice i staklopuhačica Antonija Gospić, tehnikom rada na plameniku oblikuje staklene perle i minijaturne amforiske.

  19,00 – 23,00 sati – Demonstracija puhanja stakla na plameniku. Zagrijavanjem cijevi od laboratorijskog borosilikatnog stakla na plameniku izrađuju se minijaturne boce (lakrimariji) koje se daljnjim procesom obrade ručno premazuju bojom. Voditeljica radionice je restauratorica Ivana Matković.

  *Novost ove godine su projekcije dokumentarnih filmova „Eksperimentalna arheologija“ i „Staklene perle – izrada na plameniku“ koje će posjetitelji moći vidjeti na ekranu ispred same radionice i u uvodnoj dvorani Muzeja.

  Radionica:

  18,00 – 21,00 sati – na prvom katu Muzeja uz interaktivni stol postavit će se edukativni kutak za radionicu “Muzejske glavolovke“ gdje će se održavati radionice za djecu raznih uzrasta. Voditeljica radionice je Petra Govorčin, kustosica i vanjska suradnica.

  Stručno vodsvo:

  Za sve zainteresirane posjetitelje ove godine organiziramo stručno vodstvo stalnim postavom koje će se održavati svakih sat vremena počevši od 19,00 pa do 22,00 sata.

  Nagradna lutrija:

  Posjetitelji i ove godine imaju priliku osvojiti jednu od 10 bogatih nagrada koje se kriju među gratis ulaznicama koje će se dijeliti na ulazu u Muzej

  Popusti:

  Sve posjetitelje očekuje popust od 20% na cjelokupnu ponudu suvenira i publikacija