Suradnja s Arheološkim muzejom u Splitu

Nakon uspješne suradnje Arheološkog muzeja u Splitu i Muzeja antičkog stakla u Zadru na edukativnom programu Ljeto u muzeju! povodom gostujućih izložbi „Izvornici, kopije i imitati“ i „Antičko staklo u bojama“ u ArMus-u, jučer je naš muzej imao priliku ugostiti radionicu Novi stari mozaik kolege Luke Donadinija iz splitskog muzeja na kojoj je sudjelovao 3. c razred OŠ Petra Preradovića s učiteljicom Marinom Marušić.

Na pedagoško-edukativnoj aktivnosti koju su vodili Luka Donadini, kustos pripravnik (ArMus) i Petra Govorčin, kustos-muzejski pedagog (MAS) sudionici su imali priliku upoznati se s kulturom življenja u gradovima Rimskog Carstva i građevinama raznih namjena u njima na primjeru antičkog Iadera s posebnim naglaskom na podne mozaike u bogatijim kućanstvima. Primijenjeni dio radionice, nastavno na uvodno predavanje, bila je izrada vlastitog mozaika od prethodno pripremljenih raznobojnih tesera izrađenih od glinamola. Stručne suradnice na radionici bile su Ivana Banovac, kustos pripravnik, Dora Mihaljević, konzervator-restaurator pripravnik (ArMus) i Antonia Batur (MAS).

Ovom radionicom zatvorili smo jesenski ciklus Edukativnog programa u Muzeju antičkog stakla u Zadru tijekom kojeg je sudjelovalo oko 200 polaznika svih dobnih skupina na ukupno devet radionica, a već danas krećemo s bogatim Adventskim programom.