23. svibnja 2023. u 12,00 sati

Jedan od bitnih ciljeva Muzeja antičkog stakla u Zadru je izrastanje u referentnu ustanovu na polju stručne i znanstvene obrade staklene arheološke građe, a dosegnuti stupanj praktičnog i teorijskog rada muzejski odsjek za restauraciju i istraživanje nastoji učiniti što dostupnijim širim stručnim i znanstvenim krugovima.

Uslijed nedostatka literature ove tematike na programima studija konzervacije i restauracije, kao i na području pripremanja i polaganja stručnih ispita u muzeološkoj struci, pristupilo se izdavanju suvremenog priručnika o konzervaciji i restauraciji staklene arheološke građe. Osim sažetog pregleda staklarstva, staklarske tehnologije, kao i teme recikliranja stakla kroz povijest, priručnik obuhvaća tretman staklenih nalaza sa kopnenih lokaliteta, onih identificiranih u podvodnom kontekstu, kao i obradu ostalih povijesnih stakala, te donosi praktične primjere konzervatorsko-restauratorskih postupaka popraćene ilustracijama. Autor priručnika pod naslovom „Konzervacije i resturacija stakla“ je Šime Perović, konzervator – restaurator savjetnik i kustos u Muzeju antičkog stakla u Zadru.

Predstavljanje priručnika održat će se 23. svibnja 2023. godine u Maloj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru, a predstaviti će ga Mirta Pavić, muzejska savjetnica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i koordinatorica Sekcije konzervatora restauratora Hrvatskog muzejskog društva, te Damir Doračić, muzejski savjetnik iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.