petak, 26. siječnja 2024. od 18,00 do 00,00 sati

MAS - PROGRAM ZA 19. NOĆ MUZEJA

Izložbe:

 • 19,00 sati - otvorenje 1. hrvatskog bijenala umjetničkog stakla, velike skupne izložbe u velikoj izložbenoj dvorani Muzeja.
  Za ovu izložbu je selektiran čak 71 rad hrvatske suvremene umjetničke produkcije staklu. Ovo prvo izdanje zamišljeno je kao revijalna skupna izložba, bez dodjele nagrada, u svrhu promocije i najave same manifestacije, koja će već s drugim izdanjem 2026. godine donijeti isključivo nove radove u staklu.
  Uz izložbu je izdan i veliki katalog na 144 stranice u kojem su publicirani svi selektirani radovi, uz umjetničke izjave i životopise autora.
  Autorica idejnog koncepta i kataloga te kustosica izložbe je Jadranka Belevski, muzejska savjetnica dokumentaristica.
 • 18,00 – 00,00 sati - Izložba "Kratka povijest prozorskog stakla" prikazuje povijesni presjek primjene i izrade prozorskog stakla s naglaskom na njegovoj podređenosti pripadajućoj arhitekturi. Za razliku od staklenog posuđa čija se svrha ostvaruje u izravnoj, svakodnevnoj konzumaciji, prozorsko staklo samo po sebi nije dovršen proizvod. Njegova se puna namjena ostvaruje tek u cjelini prozorskog otvora. Autorica izložbe je dr. sc. Vedrana Jović Gazić, viša kustosica. Izložba je postavljena u maloj izložbenoj dvorani Muzeja. Također uz ovu izložbu je tiskan i dvojezični hrvatsko-engleski katalog koji će se moći kupiti uz 20% popusta u muzejskoj suvenirnici.
 • 18,00 – 00,00 sati – MiniMas: Stakleni pršljen za vreteno. Izložba iz ciklusa didaktičko-informativnih izložbi malog formata.
  Autorica izložbe je Petra Govorčin muzejska kustosica - pedagoginja.

Demonstracije:

 • 20,00 – 22,00 sati – Demonstracija puhanja stakla. Muzejski staklopuhač Marko Štefanac uz gosta staklopuhača Bojana Podhraškog i ove će godine posjetiteljima demonstrirati izradu replika antičkog stakla metodom slobodnog puhanja stakla i puhanja u kalup.
 • 19,30 – 22,30 sati – Demonstracija izrade staklenih perli na plameniku. Koristeći se raznobojnim staklenim štapićima, voditeljica radionice i staklopuhačica Antonija Gospić, tehnikom rada na plameniku oblikuje staklene perle i minijaturne amforiske.
 • 19,30 – 22,30 sati – Demonstracija puhanja stakla na plameniku. Zagrijavanjem cijevi od laboratorijskog borosilikatnog stakla na plameniku izrađuju se minijaturne boce (lakrimariji) koje se daljnjim procesom obrade ručno premazuju bojom. Voditeljica radionice je konzervatorica-restauratorica Ivana Matković.
 • 18,00 – 20,00 sati - Uz izložbu MiniMas posjetitelji će moći vidjeti i demonstracije predenja vune.

Projekcije:

 • 18,00 – 00,00 - Projekcije dokumentarnih filmova „Eksperimentalna arheologija“ i „Staklene perle – izrada na plameniku“ posjetitelji će moći vidjeti na ekranu ispred staklopuhačke demo-radionice na drugom katu i u uvodnoj dvorani Muzeja.
 • 18,00 – 00,00 - Posjetitelji mogu vidjeti tematsku izložbu o primjeni i proizvodnji prozorskog stakla od 1. do 19. stoljeća uz projekciju filma o izradi povijesnog vitraja: How was it made? Stained Glass / Kako su nastajali? Vitraji (© Victoria and Albert Museum, London). Projekcija će se moći vidjeti u maloj izložbenoj dvorani Muzeja.

Radionice:

 • 18,00 – 21,00 sati – Na prvom katu Muzeja uz interaktivni stol postavit će se edukativni kutak gdje će se održavati radionice za djecu raznih uzrasta. Voditeljica radionica za djecu je Petra Govorčin, kustosica-muzejska pedagoginja.
 • 20,00 – 20,30 sati –U 19. Noći muzeja, među bogatim programom, posjetitelje očekuje i Turnir u antičkoj društvenoj igri „Merellus“, preteči današnjeg Mlina. Turnir za 16 natjecatelja odvijat će se od 20:00 do 20:30 sati na prvom katu Muzeja antičkog stakla u Zadru gdje će tijekom cijele večeri biti postavljene razne antičke društvene igre pa posjetitelji imaju priliku uvježbati svoju igru prije samog turnira, a prijave za sudjelovanje počinju u 19 sati na istom mjestu. Dobnog ograničenja nema stoga pozivamo sve zainteresirane – i djecu i odrasle – da nam se pridruže jer prva tri mjesta osvajaju nagrade! Voditeljica turnira je Petra Govorčin, kustosica-muzejska pedagoginja.

Stručno vodstvo:

 • Za sve zainteresirane posjetitelje ove godine organiziramo stručno vodstvo stalnim postavom koje će se održati u 19,30 i u 20,30 sati.
 • Stručno vodstvo za djecu u sklopu pedagoško-edukativne radionice „Mozgalicama kroz muzej“ održati će se u 18,30 sati.

Nagradna lutrija:

 • Posjetitelji i ove godine imaju priliku osvojiti jednu od 10 bogatih nagrada koje se kriju među gratis ulaznicama koje će se dijeliti na ulazu u Muzej

Popusti:

 •  Sve posjetitelje očekuje popust od 20% na cjelokupnu ponudu suvenira i publikacija

*Gostujuća izložba u Zavičajnom muzeju Benkovac (26. siječnja 2024. – 26. travnja 2024.):

 • Otvorenje u 20,00 sati – Izložba Muzeja antičkog stakla u Zadru „Kocka je bačena: Drevne društvene igre na ploči“ otvara se u petak, 26. siječnja u 20,00 sati u Zavičajnom muzeju Benkovac u sklopu manifestacije Noć muzeja. Autori izložbe „Kocka je bačena: Drevne društvene igre na ploči“ su muzejski savjetnici dr. sc. Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić. Postav izložbe na zanimljiv i edukativan način prikazuje svijet drevnih društvenih igara na ploči. Ove su igre osim zabavnog mogle imati i religijski karakter, posebice onaj vezan uz vjerovanja u zagrobni život. Takvim teorijama u prilog idu stari egipatski zapisi te određeni hijeroglifi odnosno simboli istaknuti na pojedinim igraćim pločama, u velikom broju slučajeva pronađeni upravo u grobnim kontekstima. Smatra se kako kretanje figura kroz polja na ploči, posebice kod staroegipatske igre Senet, može predstavljati predviđeni put umrle duše kroz carstvo mrtvih ili čak neku vrstu komunikacije s preminulima. Slične su igre zabilježene i na prostoru Mezopotamije, gdje je najpopularnija bila tzv. Igra od dvadeset ili Kraljevska igra Ur. Iz antičke Grčke najpoznatije društvene igre bile su Polis i Pente grammai dok su Rimljani svoje vrijeme kratili igrajući Ludus latrunculorum, Duodecim scripta ili pak Terni lapilli.

Izložba ostaje otvorena u Zavičajnom muzeju Benkovac do 26. travnja 2024.