GRAVIRANO STAKLO

     Rijetki sačuvani predmeti svjedoče o radu vještih staklorezaca koji su predmete ukrašavali urezivanjem različitih figuralnih prikaza. Među najstarijim sačuvanim predmetima su dvije boce pravokutnog presjeka s urezanom godinom izrade i jednostavnim ukrasom, te čaša u obliku stošca s jednostavnim urezanim cvjetnim motivom i monogramom B W. Većina sačuvanih graviranih predmeta potječe iz 19. stoljeća, ali se po kvaliteti ne može mjeriti s ondašnjim proizvodima iste vrste izrađenima u Češkoj.      

     Iz staklarske radionice Josipdol sačuvane su i brojne čaše stožastog oblika na stalku i okruglim ili poligonalno brušenim nodusima (okruglim ili izbočinama u obliku kapljica). Izrađene su od tankog, bezbojnog prozirnog stakla i ukrašene cvjetnim gravurama i geometrijskim ornamentima. U sredini ukrasa na oplošju često se mogu pronaći prazni medaljoni, predviđeni za naknadno urezivanje natpisa ili monograma. Premda su gravure djelo vještog majstora, njihova je umjetnička vrijednost ograničena na klišeje serijske proizvodnje. Izrađene su u drugoj polovici i krajem 19. stoljeća.

Gravirano staklo
Boca, 1792., staklana Gornji Limbuš. Bezbojno prozirno staklo, puhano u kalup, grvirani monogram G K i godina 1792.
Gravirano staklo
Čaša, oko 1800., staklana Gornji Limbuš (?). Bezbojno prozirno puhano staklo, aplicirana nit od crvenog prozirnog stakla, ukrasni mjehuri zraka u staklenoj masi, gravirano, monogram B W.
Gravirano staklo
Čaša, oko 1820., staklana Gornji Limbuš. Bezbojno prozirno puhano staklo, brušeno, gravirano.
Gravirano staklo
Čaša na nozi, sredina 19. st., pohorsko staklo (?). Bezbojno prozirno staklo, puhano u kalup, brušeno, gravirano.
Gravirano staklo
Čaša s uloženim novcem, 1860., pohorsko staklo. Bezbojno prozirno staklo, puhano u kalup, brušeno, gravirano.
Gravirano staklo
Čaša na nozi, sredina 19. st., staklana u Lovrencu na Pohorju (?). Bezbojno prozirno staklo, puhano u kalup, aplicirana nit od kobaltno modroga stakla, brušeno, gravirano.
Gravirano staklo
Čaša na nozi, kraj 19. st., staklana Josipdol. Prozirno staklo puhano u kalup, gravirano.
Gravirano staklo
Čaša na nozi, 2. polovica 19. st., staklana Josipdol. Bezbojno prozirno puhano staklo, brušeno, gravirano.