POHORSKO STAKLO

POHORSKO STAKLO

Pohorsko steklo

Virtualna izložba Pokrajinskog muzeja Maribor, prosinac, 2021.

     Organizacija izložbe »Pohorsko staklo« Pokrajinskog muzeja u Mariboru bila je dijelom međumuzejskih suradnji Muzeja antičkog stakla u Zadru predviđenih u redovitom programu izložbenih aktivnosti. Zbog općepoznatih ograničavajućih okolnosti uzrokovanih pandemijom odlučili smo se na virtualno, on-line predstavljanje bogatog fundusa stakla mariborskog muzeja, prvenstveno putem iznimno kvalitetnih fotografija koje vrlo dobro dočaravaju raskoš i raznolikost djelovanja staklarskih radionica na području Pohorja tijekom 18. i 19. stoljeća.

U daljnjoj suradnji sa slovenskim kolegama, svakako ćemo u skoroj budućnosti nastojati ovaj bogat izbor povijesnoga stakla približiti zadarskoj publici u neposrednom vizualnom kontaktu klasične izložbene forme.

UVOD

     Pohorsko staklo čuva se u brojnim muzejima u Sloveniji i inozemstvu, a najveća zbirka smještena je u Pokrajinskom muzeju Maribor. Među sačuvanim predmetima prevladavaju razni stakleni uporabni predmeti, čaše na stalku, krigle i vrčevi za pivo te boce za vino, jabukovaču i rakiju. Sačuvano je i ljekarničko staklo – bočice za lijekove, ljekarničke posude s poklopcima i laboratorijsko posuđe. Dio zbirke mariborskog Pokrajinskog muzeja su i očuvani dijelovi svjetiljki, staklene uljanice, petrolejke, svijećnjaci, vrtne ukrasne kugle i razni drugi uporabni predmeti koji potječu iz druge polovice 19. stoljeća i početka 20. stoljeća, kao i ambalažno staklo izrađeno prema zahtjevima naručitelja. Unatoč činjenici da se u pohorskim staklarskim radionicama izrađivalo mnogo ukrasnog stakla, sačuvano je tek nekoliko primjeraka. Kvalitetno brušeno i gravirano staklo izrađivalo se uglavnom u staklarskim radionicama Langerswald, Benediktov dol i Josipdol. Najvrjedniji primjerci čuvaju se u Tehničkom muzeju u Beču, a neke od njih poznajemo samo iz pisanih izvora. Osobito u prvoj polovici 19. stoljeća ovi proizvodi mogli su se uspoređivati s proizvodima suvremenih čeških, njemačkih, francuskih i engleskih staklarskih središta. Posebna značajka pohorskog staklarstva su predmeti utisnuti u reljefni kalup koje je Benedikt Vivat počeo izrađivati u svojim staklarskim radionicama 1840-ih godina.

IMPRESSUM


Muzej antičkog stakla u Zadru

„Pohorsko staklo / Pohorsko steklo“

Virtualna izložba Pokrajinskog muzeja Maribor

Grajska 2, 2000 Maribor, https://museum-mb.si/

Autorica izložbe i tekstova

dr. Valentina Bevc Varl

Autor fotografija

Tomaž Lauko

Stručna suradnica

Vedrana Jović Gazić

Izrada plakata

Jadranka Belevski

Prijevod tekstova sa slovenskog jezika

Prevoditeljska agencija PEN

Pen tehnologije j.d.o.o.

Implementacija izložbe na web stranici

Fer-projekt d.o.o.

Muzej antičkog stakla u Zadru, Poljana Zemaljskog odbora 1, Zadar
www.mas-zadar.hr