PUHANO STAKLO RELJEFNE STRUKTURE

(Reljefno puhano staklo)

     Posebnost pohorskog staklarstva su na neki način i stakleni predmeti utisnuti u reljefni kalup koje je izrađivao Benedikt Vivat u staklarskim radionicama Langersvald i Benediktov dol. Zbog potpisa i godina utisnutih na površini, ti se predmeti mogu točno identificirati i datirati. Kao što je navedeno u jednom od izvješća, Vivat je među prvima u Europi proizvodio prešano staklo. I ti su proizvodi ponekad znali biti dodatno oslikani prozirnim emajlnim bojama. Oko 1840. godine, u staklarskoj radionici Josipdol izrađivalo se i prešano staklo. Dekoracije su bile ograničene na cvjetne uzorke.

Reljefno puhano staklo
Boca (čutura), 1840., staklana Benediktov dol ili Langersvald. Bezbojno prozirno staklo, puhano u reljefni kalup, napis: STEIERMARK / 1840 / ERZHERZOG JOHAN / GLASFAB. D.B.V.K.K. PRIV..
Reljefno puhano staklo
Pehar, 1840., staklana Benediktov dol. Bezbojno prozirno staklo, puhano u reljefni kalup, napis: STEIERMARK / 1840 / ERZHERZOG JOHAN / GLASFAB. D.B..V. K. K. PRIV..
Reljefno puhano staklo
Čaša, 1830. godina, staklana Benediktov dol (?). Bezbojno prozirno staklo, puhano u reljefni kalup, natpis: IOHAN EVG. / B.V.
Reljefno puhano staklo
Čaša, oko 1840. godine, staklana Langersvald ili Benediktov dol. Bezbojno prozirno staklo, puhano u reljefni kalup.
Reljefno puhano staklo
Boca (čutura), oko 1840. godine, pohorsko staklo. Bezbojno prozirno staklo, puhano u reljefni kalup.
Reljefno puhano staklo
Čaša, oko 1841. godine, staklana Josipdol. Bezbojno prozirno staklo, puhano u reljefni kalup.