STOLNO STAKLO

     Godine 1875. bivšu Vivatovu staklarsku radionicu Benediktov dol kupio je grof Giovanni Zabeo, vlasnik gospodarstva Fala, koji je za ravnatelja gospodarstva imenovao češkog staklarskog majstora Jožefa Minařika. On je vodio radionicu sve do njenog zatvaranja 1892. godine. Iz sačuvanog prodajnog kataloga radionice iz 1876. godine vidljivo je da su se u to vrijeme izrađivali proizvodi za svakodnevnu uporabu: boce, čaše, krigle, ljekarničke i ambalažne posude, svjetiljke, vaze, čak i velike staklene posude za zlatne ribice. Na platnim listama radionice navedeni su i staklorezači, staklobrusači i slikari stakla, ali u vrlo malom broju, što dokazuje da se proizvodilo uglavnom obično uporabno staklo.

     Zbog povećanja cijene drva, 1880. godine je, prema nacrtima direktora Minařika, obnovljena jedna staklarska peć na ugljen. Oštra konkurencija na tržištu i pad cijena stakla ipak su doveli do propasti najmodernije i nekoć najcjenjenije staklarske radionice u Štajerskoj. Mnogi radnici zaposlili su se u staklarskoj radionici Josipdol te u drugim, još uvijek aktivnim staklarskim radionicama.

     Među sačuvanim serijski proizvedenim ambalažnim staklom staklane Josipdol poput posuđa za posluživanje piva i svjetiljki, ističu se rijetki gravirani i filigranski proizvodi koji svjedoče o tome da su se u toj staklarskoj radionici po narudžbi izrađivali i najkvalitetniji primjerci.

 Početkom 20. stoljeća na Pohorju je radila samo još staklarska radionica Josipdol, koja je 1909. godine zadnja prestala s radom.

Stolno staklo
Boce, 2. pol. 19. st., staklana Josipdol. Bezbojno prozirno staklo, puhano u kalup.
Stolno staklo
Boca, sredina 19. st., pohorsko staklo. Bezbojno prozirno staklo, optički puhano, aplicirani dekorativni prsteni.
Stolno staklo
Bočice za rakiju, sredina 19. st., staklana Josipdol. Bezbojno prozirno staklo, puhano u kalup.
Stolno staklo
Boca i čaša, 1875.–1892., staklana grofa Zabea (nekadašnja staklana Benediktov dol). Bezbojno prozirno puhano staklo, brušeno, gravirano.
Stolno staklo
Čaše na nozi, sredina 19. st., staklana u Lovrencu na Pohorju i pohorsko staklo. Bezbojno prozirno staklo, puhano u kalup.
Stolno staklo
Kaleži, druga polovica 19. st., staklana Josipdol. Bezbojno, prozirno i zeleno staklo, puhano u kalup, brušeno.
Stolno staklo
Čašice, 1. polovica 19. st., pohorsko staklo. Bezbojno prozirno staklo, puhano u kalup.
Stolno staklo
Vrč, sredina 19. st., staklana Gornji Limbuš. Bezbojno prozirno staklo, puhano u kalup, u staklu dekoracija zračnih mjehurića.
Stolno staklo
Vrč, kraj 19. st. ili početak 20. st., staklana Josipdol. Svijetlo zeleno (uransko) prozirno, puhano staklo.
Stolno staklo
Boce za ocat i ulje, kraj 19. st., staklana Josipdol. Bezbojno prozirno staklo, brušeno, pjeskareno.